Purimi szokások

Most, hogy már tudjuk a hátterét az ünnepnek, nézzük, hogyan is ünnepelünk :)

Először is erre az ünnepre nem vonatkoznak azok a korlátozások, amik más ünnepekre igen. Lehet dolgozni, de ha ki tudjuk venni szabadnapként, annál jobb.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usSzokás ilyenkor elmenni a zsinagógába és részt venni a Megila (Eszter könyve) felolvasásán, ami az a papírtekercs, amire Purim története van írva. A nyilvános felolvasáson illik kétszer részt venni. Egyszer Purim estéjén, egyszer pedig Purim napján. Idén Purim estéje március 9-re esik, Purim napja pedig március 10-re. A felolvasás alatt amikor elhangzik Hámán neve, a gyerekek kereplővel zajonganak, a felnőttek meg lábdobogással, hogy a gonosz nevét ne lehessen hallani. A gyerekeknek pedig el lehet mondani, hogy Purim az egyetlen olyan ünnep, amikor parancsolat zajt csapni :) A tekercset egy Megila-olvasó olvassa fel. Eszter könyve ugyanis pergamen tekercsre van írva, s a felolvasó egy speciális dallammal olvassa fel.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usA Purim legfőbb alapelve az egység. Haman mindannyiunkat ki akart irtani, együtt voltunk veszélyben tehát együtt is ünnepelünk. Purim napján pedig még nagyobb figyelmet fordítunk a rászorulókra. Purim napján legalább két rászorulónak kell élelmet vagy pénzt adni. Aki nem találkozik rászorulóval ezen a napon, az a zsinagóga adománydobozába helyezzen legalább két pénzérmét. Mindenkinek adni kell ilyenkor, aki csak kinyújtja a markát. S természetesen a gyerekeknek is teljesíteniük kell ezt a parancsolatot.

Free Image Hosting


Purimkor a barátságok fontosságát is kiemeljük, mégpedig olyan formában, hogy ételajándékokat küldünk barátainknak. Ezekben a csomagokban legalább kétféle fogyasztásra kész ételnek és/vagy italnak kell lennie. Nők nőknek, férfiak férfiaknak küldenek ilyen csomagokat Purim napján. S kívánatos, hogy ezek az ajándékok közvetítő útján legyenek kézbesítve.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usVégül, de nem utolsó sorban egy lakomára is jó, ha sort tudunk keríteni Purim napján. Hívjuk össze a családot, hívjunk meg néhány vendéget egy ünnepi Purimi vacsorára. Hagyományosan naplemente előtt nem sokkal kezdődik ez a vascora, s jóval sötétedés utánig tart. Az asztalt ünnepnek megfelelően kell teríteni, azaz a szebbik terítővel, a szebbik tányérokkal, a szebbik evőeszközökkel. Gyújtsunk gyertyát, mossuk meg rituálisan kezünket, együnk barcheszt vagy kenyeret. A vacsora tartalmazzon húst, bort és sok-sok zsidó dalt, Tóraidézetet és mindenki legyen Purimi hangulatban. A lényege ennek a vacsorának az örvendezés. Ha péntekre esik Purim, akkor a vacsorából ebéd lesz, hogy maradjon idő Shabbatra felkészülni.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usPurim napján beleiktatunk minden imádságunkba egy úgynevezett V’al Hanissim részt, még az étkezés utáni áldásba is. Ez a kis rész írja lee Purim történetét és mond köszönetet Istennek, hogy megmentette őseinket sok-sok évvel ezelőtt. A reggeli imádságba pedig beiktatnak egy speciális Tóra-olvasást, ekkor az Exodus-ból olvassák fel a 17-es rész 8-16 szakaszát. Ez a rész azt írja le, amikor Joshua Amalek (Hámán felmenője) ellen küzdött csaknem ezer évvel a Purimi események előtt.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usPurimkor a gyerekek és a bátrabb felnőttek jelmezt öltenek és jelmezbálba mennek. A jelmez Isten láthatatlan jelenlétét jelképezi a Purimi eseményekben. Minél vidámabbak a jelmezek, annál jobb, a legjobb, ha valaki Mordechájnak vagy Eszternek öltözik. Még azelőtt bújtassuk jelmezbe a gyerekeket, hogy elmegyünk a zsinagógába Megila-olvasásra, mert a legtöbb zsinagógában jelmezversennyel egybekötött a Megila-olvasás.

Nincsenek megjegyzések: