Pészachi bevásárlás

Ebben a bejegyzésben azt írom le, hogyan is kell bevásárolni Pészachra. Ekkor ugyanis nem szimplán kósernek kell lennie minden ételnek és italnak, hanem “Pészachi kósernek”. Ami azt jelenti, hogy amit vásárolunk, annak kovásztalannak kell lennie.

Minden gyümölcs és zöldség, csakúgy, mint a kóser állatok és halak húsa alkalmasak Pészachi fogyasztásra, feltéve, hogy a zsidó előírásoknak megfelelően lettek előkészítve és nem érintkeztek kovásszal vagy olyan konyhai eszközzel, ami kovászoshoz ért.

Az Askenázi közösségekben az a szokás, hogy nem esznek rizst, kölest, kukoricát, mustárt és hüvelyeseket (bab, borsó stb.) vagy bármi olyan ételt, amiben ezek megtalálhatók.

Manapság már rengeteg különféle “Pészachi kóser” előre csomagolt ételt lehet kapni, de arra ügyelni kell, hogy a megfelelő hatóság lássa el ezzel a cimkével.

Természetesen minden kovásztartalmú ételt tilos enni, tehát amiben van búza, árpa, rozs, zab vagy tényleges kovász, az nem fogyasztható ilyenkor. Ilyen étel pl. a kenyér, a sütemény, a zabpehely, a spagetti, a sör, a whiskey. Bort lehet inni, mert bár van benne élesztő, az nem gabonából, hanem szőlőből származó élesztő, s csak a gabonából származó élesztőt tilos fogyasztani.

A gyógyszeresdobozunkat is érdemes átnézni, ugyanis sok gyógyszer tartalmaz kovászt/élesztőt valamilyen formában. Érdemes konzultálni a rabbinkkal ezügyben.

Az állateledelre ugyanaz vonatkozik, mint az emberek által fogyasztott élelmiszerekre.

Nincsenek megjegyzések: