Mit jelent az, hogy Mazel Tov?

CikkKérdés

Én mindig azt hittem, hogy a Mazel Tov kifejezés azt jelenti, “gartulálok”. Viszont nemrég azt hallottam, hogy azt jelenti, sok szerencsét. De ha jól tudom, a zsidók nem hisznek a szerencsében…

Válasz

Érthető a zavara. Úgy tűnik, hogy a Talmud (a zsidó bölcsesség ősi enciklopédiája) önellentmondásba keveredett ezt illetően. Egy helyen azt olvashatjuk, hogy “A születésnapunkon erős a mazel-ünk”, más helyen meg azt, hogy “A mazel nem befolyásolja a zsidókat”.

A mazel szó szerint azt jelenti: “csepegtetés fentről”. Szövegkörnyezettől függően sokfélét jelenthet a mazel szó, de minden jelentése kapcsolatban áll az alapdefinícióval: valami szivárog fentről.

A zodiákus jegyeit mazalot-nak hívják. A csillagjegyeket a zsidó hagyomány fentről jövőnek látja, ami irányítja az emberek és nemzetek életét itt lent. Ezért tehát a mazel a csillagokból folyó befolyást jelenti. (az évek során a mazel jelentése megváltozott, míg eredetileg sorsot/végzetet jelentett, addig manaspág már inkább szerencsét jelent) Amikor a Talmud azt mondja, hogy nem függünk a mazel-től, arra utal, hogy nem vagyunk behatárolva végzetünk által, hanem a saját tetteink határozzák meg jövőnket.

Van a mazel-nek egy másik jelentése is, ami sokkal inkább kapcsolódik a Mazel Tov kifejezéshez. A zsidó misztikában a mazel-t használják a lélek gyökerének leírására. A misztikusok azt mondják, hogy lelkünknek csak egy sugara lakja testünket, fő része pedig, a mazel, fentről sugárzik le ránk.

Tapasztalta már azt, hogy hirtelen támadt egy spontán érzése és összhangba került végre önmagával és a világgal? Vagy hogy hirtelen arra inspirálta valami, hogy teljesen más fényben lássa az életet? Időnként kapunk egy extra töltet energiát fent lakó lelkünktől. Ez bármikor bekövetkezhet, de ünnepléskor a legvalószínűbb. Pl. születésnapokon, születéskor, körülmetéléskor, bar/bat mitzvah-kor vagy esküvőkön. Áltatlában ilyen jeles eseményekkor vagyunk képesek túllépni a hétköznapokon, és átélni, mergérteni az élet mélyebb igazságait.

Amikor valakinek azt mondjuk, hogy Mazel Tov, tulajdonképpen megáldjuk őket. “Kívánom, hogy ne merüljön feledésbe ez a csepp inspiráció lelked fent lakozó részétől, hanem legyen pozitív, tartós hatása, hogy ettől az eseménytől kezdve teljesebb, tudatosabb életet tudj élni.” Ismernünk kell az áldásokat, amiket életünkben kaptunk, és mindig késznek kell lennünk arra, hogy még többet befogadjunk.

Más szóval tehár: Jó mazel-t!

Nincsenek megjegyzések: