Shatnez

Kóser ételekről mindannyian hallottunk már, de mi a helyzet a kóser ruhákkal? Csakúgy, mint ahogy tilos tejeset húsossal együtt enni, tilos olyan ruhát viselni, ami gyapjú és vászon keveréke. Ezt hívják shatnez-nek. Bár az, hogy ezt miért tiltja a Tóra, máig nem világos.

Minden anyagnak, ami az ember testét takarja, legyen az takaró vagy szőnyeg, shatnez-mentesnek kell lennie. A probléma csak az, hogy a 100% gyapjú tartalmazhat 5%-nyi másfajta anyagot, arról nem is beszélve, hogy azt nem szokták feltüntetni, hogy a válltömések, különféle díszítések, rávarrások miből készültek.

Mindezek ellenére a legtöbb ruhát shatnez-mentesnek feltételezhetjük a gyártási normák alapján. Leginkább az öltönyöket / kosztümöket, szoknyákat, kabátokat és az importált nadrágokat kell ellenőriznünk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hívjunk fel egy shatnez laboratóriumot, és érdeklődjünk náluk, hogy kell-e vagy sem tesztelni az adott ruhadarabot.

A legtöbb zsidó közösségben van ilyen laboratórium. Itt megfelelően képzett emberek vesznek mintát a ruha szövetéből, anélkül, hogy tönkretennék a ruhadarabot, és mikroszkóp alatt ellenőrzik a mintát. Nem is kell személyesen elvinnünk a ruhadarabot, postán is intézhetjük az egészet. A rabbink meg tudja mondani, hol a legközelebbi labor. Ha nem shatnez-mentes a ruha, akkor a legtöbb esetben minimális összegért egy kis átszabással shatnez-mentessé lehet tenni a ruhát. Azonban nem minden esetben lehet “megjavítani” a ruhát, úgyhogy tartsuk meg a blokkot, amíg kételyeink vannak.

A shatnez szabályai vonatkoznak a kölcsönzött ruhadarabokra is, mint pl. a szmoking.

Lehet egyszerre két olyan ruhadarabot viselni, ahol az egyik csak gyapjúból, a másik pedig csak vászonból készült, de csak akkor, ha le tudjuk venni az egyiket anélkül, hogy le kellene vennünk a másikat. Ha nem tudjuk, akkor egy darabnak minősül a kettő, így nem viselhető.

Csak viselni tilos a shatnez-tartalmú ruhadarabokat. A tulajdonunkban nyugodtan lehet ilyen ruha, feltéve, hogy nem hordjuk.

A moher vagy kasmír anyagok miatt nem kell, hogy fájjon a fejünk. Shatnez szempontjából csak a birka és a bárány gyapjából készült gyapjú számít.

Nincsenek megjegyzések: