Yom Kippur

Azaz böjt vagy hosszú nap. Idén október 8-án este kezdődik és 9-én este fejeződik be. Ez az év legszentebb napja. Ezen a napon vagyunk legközelebb Istenhez és a saját lelkünk kvintesszenciájához. Ez az Engesztelés napja.

26 órán keresztül tesszük próbára lelkünkek azáltal, hogy sem ételt, sem italt nem veszünk magunkhoz, nem mosakszunk vagy kényeztetjük egyéb módon a testünket, nem viselünk bőrcipőt és nem élünk házaséletet.

Yom Kippur előtt végrehajtjuk a Kaparot nevű szertartást, majd kérünk és elfogadunk egy mézes süteményt, ezzel ismerve el, hogy mindannyian elfogadók vagyunk Isten világában. Abban a reményben, hogy egy bő és édes évünk lesz, elfogyasztunk egy ünnepi vacsorát, megmerülünk a Mikvában és a szokásoson felül is adakozunk, teszünk jótéteményeket. Késő délután esszük meg a böjt előtti vacsorát, ezt követően megáldjuk gyermekeinket, meggyújtunk egy gyertyát halottainkért, s két másikat az ünnepért, s elmegyünk a zsinagógába Kol Nidre estére.

Yom Kippur alatt 5 Istentisztelet zajlik le: a Maariv este, a Schacharit másnap reggel, ezeket pedig a Musaf, a Minchah és a Ne’Illah követi. A nap folyamán pedig annyiszor idézünk a Zsoltárokból, ahányszor csak alkalmunk nyílik rá.

A nap végén megszólal a sófár, s kijelentjük : “Jövőre Jeruzsálemben”. Ezt pedig énekek, táncok és egy ünnepi vacsora követi.

Nincsenek megjegyzések: