Mikva

A zsidó vallás tán legfontosabb alappillére a Mikva. Ez egy rituális fürdő, ami fontos szerepet játszik a mindennapi életben.


Free Image Hosting at www.ImageShack.usA medencének az épület szerves részét kell képeznie, fürdőkád pl. nem megfelelő erre a célra. A víznek nem szimpla csapvíznek kell lennie, hanem valamilyen természetes víznek, amit az előírt módon kell a medencébe vezetni. A medencét magát megmerülésre tervezik, a zsidó előírásoknak megfelelően építik meg és nagyjából 760 liter vizet tartalmaz.

A víz azért játszik különleges szerepet egy zsidó életében, mert az minden élet forrása. A víznek hatalmában áll megtisztítani, megújítani és újraindítani az életet. A Mikva medencéjét természetes folyóvízzel kell feltölteni, olyannal, ami annakelőtte sosem volt állóvíz, mint mondjuk a friss forrásvíz, az esővíz, de még az olvasztott hó is megfelelő erre a célra. A vizet szigorúan tisztítják és fertőtlenítik minden nap.

Házaspárok esetében a szeretkezés, de bármi féle testi érintkezés tilos a feleség menstruációjának első napjától egész addig, míg meg nem merítkezik a Mikva vizében a menstruációja utolsó napját követő hetedik napon. Ilyenkor csak a kapcsolat lelki oldalára fókuszál a házaspár, olyannyira, hogy külön ágyban alszanak s még egymás kezét sem fogják meg. Amikor eljön a hetedik nap a menstruáció vége után, a feleség először alaposan megmosakszik, s aztán merül a Mikvában.

De nem csak erre a célra használják a Mikvát. Mivel a vizében megmerülni újjászületést jelent, s egy magasztosabb lelki állapotba kerülést is, ezért a zsidó hitre térés utolsó fázisaként meg kell merülni benne.

A menyasszonyok is merülnek az esküvő előtt.

Férfiak is használják a nagyobb ünnepek, mint pl. Yom Kippur előtti nap, hogy magasztosabb lelki állapotba kerüljenek. Nagyon vallásos férfiak Shabbat előtt is megmerítkeznek, a még vallásosabbak pedig minden nap merülnek napi imájuk előtt.

Még az új evőeszközöket, edényeket, tányérokat is szokás megmeríteni első használat előtt. A kóserítésnek is módja ez, ugyanis a nem zsidók által készített fém és üveg edények, evőeszközök nem minősülnek kósernek, csak aztán lesznek azok, ha megmerítették őket a Mikva vizében.

Nincsenek megjegyzések: