Elul hónapja

Elul 2009-ben augusztus 21-szeptember 18. közé esik.

Elul a zsidó év utolsó hónapja. Mint ilyen, hagyományosan ez a hónap szolgál arra, hogy kiértékeljük spirituális fejlődésünket az elmúlt év során és számba vegyük, mi az, amit még nem sikerült elérnünk. Ebben a hónapban készülünk fel az “Istenfélelem” jegyében telő, hamarosan beköszöntő ünnepekre, Rosh Hasanára és Yom Kippur-ra. Elul az “Isteni Kegyelem és Megbocsájtás” hónapja. A lehető legjobb alkalom arra, hogy ismét Isten felé forduljunk, imádkozzunk, adakozzunk és elmélyítsük más zsidók iránt érzett szeretetünket (Ahavat Yisrael). Tesszük mindezt azért, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.

Elul minden egyes napján megfújjuk a sófárt, kivéve a Shabbatokat és Elul utolsó napját. Ennek az a jelentősége, hogy felhívja figyelmünket a bűnbánat fontosságára.

Ha levelet írunk vagy találkozunk valakivel, akkor minden esetben megáldjuk a másikat azzal, hogy leírjuk vagy elmondjuk a következő mondatot: Ketivah vachatimah tovah, ami azt jelenti: “Kívánom, hogy a jók könyvébe kerülj.”

Elul hónapja kiváló arra is, hogy tfilinünket és mezüzénket elvigyük egy arra hivatott emberhez megnézetni, hogy kóser-e még.

Nincsenek megjegyzések: