A Mezüze






A Smá Jiszroél egy olyan ima, amit a vallásos zsidók minden reggel és este elmondanak. Első sora így szól: Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egyetlenegy. Ez a mondat foglalja össze legjobban, mit is jelent zsidónak lenni, mivel benne van, hogy Isten csak egy van és mi őt tiszteljük. Nos ez az imádság van egy pergamenre írva, s ez a pergamen kerül egy kisebb dobozkába, amit az ajtófélfára kell szögelni egy zsidó otthon minden szobájában. S mindemellett Isten vigyázó szemét is jelenti a zsidó otthonban. Vigyáz a házra és lakóira.



Mire is van szükség egy kóser Mezüze felszögeléséhez?

Először is kell hozzá egy kóser Mezüze :)
Mérőszalag és ceruza, hogy a pontos helyét be tudjuk jelölni.
Szög, kalapács vagy pillanatragasztó vagy kétoldalú ragasztószalag, hogy rögzíteni tudjuk.
Egy imakönyv vagy egy nyomtatott lap a felszögelés után mondandó áldással.



Szobák, melyek ajtajára kell Mezüze

Minden olyan ajtófélfára kell Mezüze a lakásban vagy az irodában, ami normál szobába nyílik, kivéve a fürdőszobát. Normális szobának számít minden, ami legalább 4 m2. Ha egy gardrób eléri ezt a nagyságot, akkor annak az ajtajára is kell. Ha egy szobába több ajtó is vezet, akkor minden ajtajára kell egy. Ha csak egy boltív ível át két szoba között, és nincs rajta ajtó, akkor is kell a Mezüze.



A Mezüzék beszerzése

Miután gondosan leellenőriztük, mennyi Mezüzére lesz szükségünk, el kell mennünk megvenni őket. Mivel a Mezüzéket nagyon speciális előírásoknak megfelelően kell elkészíteni, csak egy nagyon tanult ember tudja megállapítani, hogy az adott Mezüze kóser-e. Kézzel írottnak kell lennie, megfelelő tintával, madártollal, megfelelő pergamenen. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy megbízható helyre menjünk, mert sokszor csak üres tokot adnak el Mezüzeként. A pergamennek a tokon belül balról jobbra kell feltekerve lennie és jobb oldalával fölfele kell a tokba helyezni.





A Mezüze helyének kijelölése

A Mezüzét a jobb ajtófélfára kell erősíteni, a felső harmad aljára.
A bejárati ajtón a jobb oldalt az utcáról betérő ember szemszögéből kell nézni.
A Mezüze helyét úgy kell kijelölni, hogy megmérjük egy mérőszalaggal az ajtó magasságát, elosztjuk hárommal, lemérjük a harmadot felülről és a Mezüze alját a harmad aljával egy vonalban rögzítjük.



Az áldás

Egyszer kell elmondani, azelőtt, hogy felszögeljük a legelső Mezüzét. A legelső mezüzét a legfontosabb ajtófélfára kell feltenni. Ez általában a bejárati ajtó. Az áldás a következő:



Baruch Atah A-do-nai Elo-heinu Melech haolam asher kideshanu bemitzvotav vetzivanu likboa mezuzah.


Magyarul:




Áldott légy Örökkévaló Urunk, a Világ királya, ki megszenteltél bennünket törvényeiddel és megparancsoltad a Mezüze elhelyezését.




A Mezüze felrakása

Állandó jelleggel felszereltnek kell lennie. A legjobb kalapácsot és szöget használni hozzá. A kijelölt helyre szögeljük fel átlósan, úgy, hogy az alja kifele, a teteje befele mutasson. Közvetlen azután szereljük fel, hogy elmondtuk az áldást, ne szakítsuk meg a műveletet semmivel, amíg az utolsó Mezüzét is fel nem szögeltük.



A Mezüzék állapotának rendszeres ellenőrzése

Miután az utolsó Mezüze is a helyére került, az otthonunk teljesen zsidó jelleget ölt. De ezzel még nincs vége a folyamatnak. A Mezüze egy szent tárgy, így hosszútávon is biztosítani kell azt, hogy ennek megfelelő állapotban maradjon.

Legalább kétszer minden hét évben le kell vennünk őket a helyükről és elvinni egy erre képzett emberhez, hogy megnézze, hogy teljesen érintetlen-e még. Aztán megnézi, hogy nem mázolódtak-e el betűk a pergamenen. S ha még mindig kóser, akkor visszahelyezhető az ajtófélfára.


Nincsenek megjegyzések: