Hagyományos Hanukai ételek

Mivel az olaj fontos szerepet játszott a Hanukai eseményekben, ezért szokás olyan ételeket enni ilyenkor, ami ennek a fontosságát tükrözi. Csakúgy, mint ahogy Pészach-kor maceszt eszünk, vagy Rosh Hasanakor mézbe mártogatott almát, úgy eszünk ilyenkor hagyományosan olajban sült ételeket. A legnépszerűbb a krumplis palacsinta (latkes) és a fánk ilyenkor.

S akkor nézzük a hagyományos krumplis palacsintát

Hozzávalók

5 nagy, hámozott krumpli
1 nagy vöröshagyma
3 tojás
1/3 cup liszt (1 cup=250g)
1 evőkanál só
¼ evőkanál bors
¾ cup olaj

Elkészítése

Reszeljük le a krumplit és a hagymát egy reszelő finomabbik oldalán, vagy egy kis vízzel turmixoljuk össze egy turmixgépben. Csöpögtessük le és nyomjuk ki belőle az összes felesleges vizet. Tegyük egy tálba, s adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a fűszereket és keverjük alaposan össze. Melegítsünk ½ cup olajat fel egy serpenyőben, vegyük kisebbre a lángot s tegyünk egy nagyobb evőkanál tésztát a forró olajba. Az alját 5 percig süssük, míg aranybarna nem lesz, majd fodítsuk meg, s a másik felét 2-3 percig süssük. A kisült palacsintákat tegyük papírtörlőre s szárítsuk fel a felesleges olajat. Evőkanalanként készítsük a palacsintákat, s adjunk hozzá még olajat, ha szükséges. Almaszószt kínáljunk hozzá.

Aki variálni szeretné, az tehet bele cukkinit vagy répát a krumpli helyett.

Almaszósz

Bármilyen Hanukai palacsintához kiválóan megy.

Hozzávalók

2 kg alma
1 citrom
2 rúd fahéj
½ cup (1 cup = 250 ml vagy 250 g) almalé, almabor vagy víz
Méz, barna cukor vagy juharszirup ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése

Negyedeljük fel az almákat és a citromot. Tegyük egy vastag falú tálba a fahéjrudakkal együtt. Adjuk hozzá az almalevet, almabort vagy vizet. Fedjük le és forraljuk fel, vegyük alacsonyra a lángot, s néga megkeverve, hogy az almák ne ragadjanak össze, sűrítsük be. Lehet, hogy kell még folyadékot adni hozzá. Főzzük nagyjából 20 percet, amíg az almák teljesen megpuhulnak. Vegyük ki a fahéjrudakat. Passzírozzuk át, s ha szükséges, javítsuk fel az ízét mézzel, barna cukorral vagy juharsziruppal.

Almás palacsinták

Hozzávalók

2 jól felvert tojás
1 ½ cup narancslé, joghurt vagy tej (1 cup = 250 ml)
2 cup liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
¼-½ cup cukor, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük
3 közepes méretű alma meghámozva és durvára reszelve.
Olaj a sütéshez
Porcukor vagy csokoládéreszelék a díszítéshez

Elkészítése

Keverjük el a tojásokat a narancslével, joghurttal vagy tejjel. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. A száraz hozzávalókat adjuk a tojásos keverékhez a reszelt almákkal együtt. Egy kevés olajat melegítsünk fel egy serpenyőben. Egy nagyob evőkanálnyit süssünk egyesével, oldalanként kb. 2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Egy papírtörlővel itassuk fel a felesleges olajat, szórjuk meg a díszítéssel és tálaljuk.

Túrós palacsinta

Hozzávalók

3 tojás
1 cup tej (1 cup = 250 ml)
1 cup túró
1 ½ cup liszt
1 teáskanál sütőpor
½ evőkanál só
5 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília aroma (vaníliás cukor is megteszi)
olaj a sütéshez

Elkészítése

Az olajat kivéve az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban, addig keverjük, amíg egy csomómentes masszát nem kapunk. Melegítsük fel az olajat, vegyük le a lángot, s evőkanalanként süssük ki a tésztát. Olalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Fogyaszthatjuk tejföllel, almaszósszal vagy juharsziruppal is.

Cukkinis-Krumplis Palacsinta

Hozzávalók

1 kg cukkini
2 nagy krumpli
1 közepes vöröshagyma
3 tojás
1 teáskanál olaj
¾ cup maceszliszt (1 cup = 250 g)
Só, bors

Olaj a sütéshez

Elkészítése

Hámozzuk meg a cukkinit, magozzuk ki és reszeljük le. A levét nyomjuk ki. Hámozzuk meg a krumplit és reszeljük hozzá a cukkinihez. Ismét nyomjuk ki a felesleges levet. Ez nagyon fontos! Reszeljük le a hagymát is és azt is adjuk hozzá a cukkinihez. Adjuk hozzá a tojást, olajat és annyi maceszlisztet, amennyit felvesz. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal és turmixoljuk alaposan össze. Egy nagy, vastag falú serpenyőben melegítsünk olajat, s evőkanalanként süssük ki a tésztát, amíg aranybarna nem lesz. Tálaljuk tejföllel vagy almaszósszal.

Aki kedveli az összetettebb ízeket, tegyen hozzá répát, petrezselymet, kaprot is.

Hagyományos fánk

Hozzávalók

20 g friss élesztő
1 ½ cup meleg víz (1 cup = 250 ml)
1 evőkanál cukor
3 tojás
½ cup olaj
½ cup cukor
½ cup tejszín
1 teáskanál vanília aroma (vaníliás cukor is megteszi)
1 teáskanál reszelt citromhéj
3-7 cup liszt
Olaj a sütéshez
Porcukor vagy csokoládéreszelék a díszítéshez

5-6 tucat fánk lesz belőle

Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, olajat, tejszínt, vaníliát és a reszelt citromhéjat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Lágy tésztát kell kapnunk. Dagasszuk egy kis ideig, majd fedjük le és kelesszük, amíg duplájára nő. Ez kb. 1 – 1 ½ óra.

Nincsenek megjegyzések: