A Trenderli

Angolul dreidel. (Lehet, hogy héberül is, de nem mernék rá megesküdni)

Free Image Hosting


Története

Ez a játék még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor Antiokhusz uralkodott a Szent Földön és a Makkabeusok még nem üldözték el őt és seregeit. Antiokhusz rezsimje törvényen kívülinek minősítette a Tóra tanulmányozását és a zsidó szertartások megtartását. Ezért aztán a zsidók titokban folytatták tanulmányaikat, hiszen tudták, hogy egy zsidó a Tóra nélkül olyan, mint a partravetett hal. A zsidó gyerekek a városokat körülvevő erdőkbe mentek Tórát tanulni. De mivel az ellenség mindenhol nyílt szemmel őrködött, ezért a gyerekek vittek magukkal egy táblát is, amit rátehettek a jegyzeteikre, s amitől úgy tűnhetett, hogy ők csak társasjátékoznak. A Trenderlizés hagyománya ezek előtt a gyerekek előtt tiszteleg.

Free Image Hosting


Kinézete

Négy oldala van, csúcsos alja, s kisebb “fogantyúja” a tetején, hogy pörgetni lehessen. Fából, műanyagból vagy agyagból készül. A négy oldalán négy héber betű szerepel, a nun (נ), a gimmel (ג), a hey (ה) és a shin (ש). Ez a négy betű a következő mondat négy szavának első betűje: “Nes gadol hayah sham”, vagyis “Nagy csoda történt ott”. Izraelben az utolsó betű a pey (פ), ami a héber “po” szó kezdőbetűje, ami nem azt jelenti, hogy ott, hanem azt, hogy itt.

Free Image Hosting


A játék s annak menete

Hároméves kortól ajánlott :) A piciknek lehet, hogy segítség kell a pörgetéshez. A játékosok egymás után pörgetnek, jobbról balra.

Kell hozzá:

Trenderli (lehet csak egy is, de lehet minden játékosnak sajátja)
Kettő vagy több játékos (minél több, annál jobb :) )
Tét (mogyoró, csokoládétallér, aprópénz vagy bármi más, ami csak eszünkbe jut)
Egy sima felület, ahol pörgetni lehet (padló, asztal stb.)
S egy jó nagy adag Hanuka-hangulat :)

Szabadon választható elemként rakhatunk az asztalra palacsintát és/vagy fánkot :)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Nun – נ

Nos, ha a nun betűn áll meg a trenderlink, akkor semm, de semmi nem történik. Nem nyerünk, nem vesztünk. A nul jiddis szó, ami szintén nun-nal kezdődik, azt jelenti, nulla. De semmi gond, biztos megáll egyszer a trenderlink a gimmel-en is :)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Gimmel – ג

Ez a legjobb, ami történhet velünk :) Ha gimmel-en áll meg a trenderlink, akkor mienk az asztal közepén lévő összes tét. Megnyertük a csokikat, aprópénzt stb. Néhányan a játékostársaink közül biztosan irigykedni fognak, de rájuk se rántsunk :) A jiddis gantz szó is gimmellel kezdődik, ami azt jelenti, egész. S ezek után mindenki tesz egy szem valamit tétként középre.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Hey – ה

Ha ezen a betűn áll meg pörgettyűnk, akkor a tétek fele a mienk. Ha páratlan számú valami van középen, akkor azt az egyet hagyjuk a tálban. Mutassuk meg, milyen nemeslelkűek vagyunk, hogy felette állunk az anyagi dolgoknak :)

Hey-jel kezdődik a halb jiddis szó is, ami felet jelent magyarul.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Shin – ש

Nos, a legrosszabb, ami történhet velünk a játék során, az az, ha a shin betűn áll meg ternderlink. Ha ez történik, akkor be kell tennünk középre még egy tétet.

Shin-nel kezdődik a shenk jiddis szó is. Ez azt jelenti, adni.

A játék befejezése

Akkor ér véget a játék, ha:

Elfogy a palacsinta és/vagy fánk
Ha valamelyik gyerek nyűgös lesz
Ha a szülőknek fontosabb dolguk támad
Ha megvirrad

De igazándiból akkor van vége a játéknak, amikor üzenetét megértettük, megtanultuk. Örülünk a Hanuka csodájának, s annak, amir Isten tett őseinkkel, s erről akkor sem feledkezünk meg, amikor játszunk.


Nincsenek megjegyzések: