A Hanukáról röviden

De ne féljetek, lesz még róla szó hosszabban is :) Több bejegyzést is szándékozok írni róla.

Tehát először lássuk, miről is szól az ünnep.

Minden évben Kiszlév hónap 25-ik napjára esik Hanuka első napja, s nyolc napig tart az ünnep. Idén december 21-én estére esik az első nap. A világosság győzelmét ünnepeljük ekkor a sötétség felett, a spiritualitás győzelmét az anyagiasság felett.

Mintegy 21 századdal ezelőtt a Szentföldet a Szíriai Görögök uralták, akik kíméletlenül hellenizálni akarták Izrael népét. Ám minden nehézség ellenére egy maroknyi hithű zsidó kiűzte őket Izrael földjéről és visszafoglalták a Szentélyt Jeruzsálemben. S a Szentélyt ismét Isten szolgálatára használták.

Amikor elkezdték átkutatni a Templomot, hogy meg tudják gyújtani a Menóra lángját, csak egy kisebb kannányi kóser olíva olajat találtak, egynapi mennyiséget. Viszont ekkor csoda történt, s az egy napra elegendő olaj 8 napig égett, egész addig, amíg az új olajat el tudták készíteni az előírásoknak megfelelően.

Ezeknek az eseményeknek az emlékére ünnepeljük a Hanukát. Az ünnep központjában a minden esti gyertyagyújtás áll. Az első nap egy gyertyát gyújtunk meg a szolgagyertyával, a második nap kettőt, és így tovább, míg mind a nyolc ég az utolsó napon.

Ilyenkor olajban sült ételeket szokás enni, pl. krumplis palacsintát (latkes) vagy fánkot (sufganiot)

Szokás ilyenkor a trenderlivel játszani (angolul dreidel). Ez egy pörgethető téglatest alakú valami, aminek a négy oldalára négy különböző héber betű van felvésve. Nun, Gimmel, Hei és Shin. Ezek a következő mondat szavainak kezdőbetűi: Nes Gadol Hayah Sham, ami magyarul annyit tesz: Nagy Csoda Történt Ott. Izraelben az “ott” szó helyett az “itt” szó kezdőbetűje van a trenderlin.

A szülők pedig szoktak úgynevezett Hanuka-pénzt adni gyerekeiknek. Ezzel az a céljuk, hogy megtanítsák őket, milyen nemes dolog adakozni.

Receptekkel, játékszabályokkal, imádságokkal, dalokkal, történetekkel még fogok jelentkezni ebben a témakörben :)

2 megjegyzés:

Hayim Bacsi írta...

Ismet egy szivonalas ismerteto Toled Eszter. Nagyon becsulom, amit csinalsz, kitartas es elhivatottsag kell hozza - es persze tudas. Ugyes vagy.

Eszti írta...

Köszönöm Gábor :) Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a témákból, s persze magamból.