Tfilin

Ha már egyszer esett szó róla, akkor nézzük, mi is az a Tfilin, mire való, hogy kell használni.

Free Image Hosting by FreeImageHosting.net


A Tfilin viselése az egyik legfontosabb mitzvah amit említ a Tóra. Többezer éven keresztül becsben tartották és viselték őseink, s viselik mind a mai napig.

Két kis bőrdobozkából áll, amik bőrszíjban végződnek. A két dobozka egyenként 4 idézetet tartalmaz a Tórából, amiket pergamenre írtak. Ez a négy idézet a Shema (Deuteronomium 6: 4-9), a Vehayah (Deuteronomium 11:13-21), a Kadesh (Exodus 13: 1-10) és a Vehayah (Exodus 13: 11-16.) A Shema arról szól, hogy csak egy Isten van. A Vehayah a Deuteronomiumból arról, hogy Isten kegyelmében részesít és jót tesz velünk, ha követjük a Tórát. A Kadesh azt mondja, hogy mindig emlékeznünk kell az Egyiptomból való kivonulásra. A Vehayah az Exodusból pedig azt, hogy az előbbi hármat mindenképpen meg kell ismertetnünk gyermekeinkkel.

Free Image Hosting


A kézre helyezendő dobozkáját a Tfilinnek a bal kézre kell tenni, mert a szívünk is bal oldalt van, s a szívünkkel érzünk. A bőrszíjat rá kell tekerni a bal kéz középső ujjára és felfelé a karon. A másik dobozkát a homlokra kell helyezni, mert amögött van az agy azon része, mely gondolatainkért felelős. Ílymódon összeköttetésbe kerül az agy, a szív és a kéz, azt szimbolizálva, hogy gondolatainkkal, érzéseinkkel és cselekedeteinkkel mindig Istent kell szolgálnunk. Azt is megtanítja, hogy ne hagyjuk, hogy pusztán az érzéseink vezessenek bennünket, mert az sokszor téved. Arra is tanít, hogy ne csak az agyunk vezéreljen, mert az durva materializmushoz vezet.

Free Image Hosting


Sok közösségben szokás elmondani Hosea próféta szavait, míg a bőrszíjat feltekerik a karra. Ezek a szavak arról szólnak, hogy mindig szolgálni fogjuk Istent legjobb tudásunk szerint.

Free Image Hosting


Néhány előírás, ami a Tfilinhez kapcsolódik

1. Egy zsidó fiú, amint betölti tizenharmadik életévét, felnőtt zsidó férfinek számít. Ekkor lesz Bar Mitzvah is, ami azt jelenti, hogy meg fogja tartani a zsidó hagyományokat, előírásokat. Az egyik ilyen előírás a Tfilin használata.

Free Image Hosting


2.Szokás bevezetni a fiúkat a Tfilin használatának mikéntjébe 2-3 hónappal a Bar Mitzvah-ja előtt.

3. A Tfilin kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy minden előírásnak megfeleljen.

4. Tfilint csak hétköznapokon szabad használni.

5. Reggeli imádságokhoz kell használni, de ha valami miatt nem használjuk reggel, még mindig fel lehet venni később is, de naplemente után semmiképpen.

Free Image Hosting


6. Felvenni a következő módon kell:
Állni kell hozzá. Először a kézre helyezendő dobozkát kell elővenni és a bal kéz bicepszére, a szívvel egy vonalba kell illeszteni. Figyelni kell, hogy a bőrszíj hurka, ami rögzíti a Tfilint, a dobozka fölé essen. Mielőtt szorosabbra húznánk el kell imádkozni a Lehaniach Tfilin áldást. Ezt követően olyan módon kell megkötni, hogy a szíj az alkaron a shin héber betűt formázza. A szíj megmaradt része a tenyérben nyugszik. Rögtön ez után elő kell venni a fejre helyezendő dobozkát és felerősíteni a homlokra, a bőrszíj csomója pedig épp a nyak fölött kell, hogy elhelyezkedjen. Amint befejeztük ennek a felhelyezését, kitekerjük a tenyerünkben lévő szíjrészt és három hurkot tekerünk belőle a középső ujjra, a tenyérhez közel, az első és a második ujjpercen.

7. A bőrszíjaknak mindig fekete felükkel felfele kell lenniük.

Free Image Hosting


8. A Tfilin felhelyezése közben tilos beszélgetni vagy egyéb módon kommunikálni. Az egyetlen dolog, amivel a procedúrát meg lehet szakítani, az az Ámen mondása, ha halljuk, hogy valaki elmondta az áldását a Tfilinre.

9. A meztelen karra és fejre kell helyezni a Tfilint, nem lehet a bőr és közte semmi.

10. Ha valami miatt nem tudjuk az egyik dobozkát felvenni, a másikat attól még fel kell.

11. Levenni a Tfilint csak a reggeli imádság befejeztével szokás.

Free Image Hosting


12. Levenni a következőképpen kell:
Állni kell hozzá. Először le kell tekerni a középső ujjról a bőrszíjat és a tenyér köré tekerni. Eztán bal kézzel letekerni a fejről a dobozkát, feltekerni a szíjat és eltenni a dobozába. Eztán levesszük a kézről is a Tfilint, feltekerjük a szíját és eltesszük a dobozába. Szokásos a fejre való dobozkát jobbra, a karra valót balra tenni a dobozában.

Free Image Hosting


13. Ha taleszt is visel az illető az imádsághoz, akkor az kell először felvennie, s csak aztán a Tfilint. Az Istentisztelet végeztével viszont először a Tfilint kell levenni, s csak utána a taleszt.

14. A lehető legnagyobb tisztelettel és alázattal kell kezelni a Tfilint. Ha véletlenül leejti valaki a földre, akkor bűnbánatot kell gyakorolnia akár böjt, akár extra adományozás formájában. A legjobb ilyen esetben egy rabbival megbeszélni, mi a teendő.

Free Image Hosting

Nincsenek megjegyzések: