Miért tiltja a Judaizmus a tetoválást?

Cikk Baruch S Davidson tollából.



Ez a tiltás a Leviticus 19:28-ban gyökeredzik. “…se égetéssel magatokat meg ne bélyegezzétek.” Ez vonatkozik mindenféle tetoválásra a gyógyászati célúakat kivéve, mint pl. azok a jelölések, amiket egy sebész ejt, hogy tudja, hol vágjon a szikével.

S bár több kommentár is azt állítja, hogy ez egy olyan tilalom, aminek megértése meghaladja az emberi felfogóképességet, vannak olyan kommentátorok is, akik szolgálnak némi magyarázattal.

1.

Az emberi test Isten teremténye, és éppen ezért nem helyénvaló megcsonkítani Isten alkotását. Isten választott népének pedig főleg. Hinnünk kell abban, hogy Isten a legkiválóbb művész, s az egyént a neki legmegfelelőbb formában alkotta meg. A test megváltoztatása éppen ezért határos Isten művének inzultálásával (orvosi indokok persze mindig kivételt képeznek).

2.

Régmúlt időkben a bálványimádók szokása volt, hogy tetováltatták magukat, választott istenük iránti elkötelezettségük jeleként. Mint ahogy a szarvasmarhákat szokták megbillogozni. A Tóra pedig tilt mindent, ami a pogány szokásokra hasonlít. Azért, mert hagyományaik követése lenne az első lépés hitük teljes átvétele felé.

3.

A körülmetélés egyedülálló jele Istennel kötött szövetségünkek testünkön. Más jelek épp ezért csökkentenék ennek jelentőségét testünkön.

Nincsenek megjegyzések: