Maceszgombóc

A maceszgombócos húsleves minden Széder este fénypontja. Húslevest mindenki tud csinálni, én most csak a maceszgombóc elkészítésének mikéntjét írom le. Eredeti anyukám szerinti recept. Kb. 4-5 főre elegendő mennyiség lesz belőle, persze attól függ minden, hogy mekkora gombócokat gyártunk és ki hányat eszik.

Vegyünk három tojást. Üssük őket egy tálba. Egy fél tojáshéjjal mérjünk ki három tojásnyi vizet és adjuk hozzá a tojásokhoz. (Értelemszerűen ahány tojást használunk, annyi tojásnyi vizet kell kimérni. Jelen esetben a fél héjat hatszor kell megtölteni, hogy három tojásnyi vizet kapjunk). Ha ez megvan, adjunk hozzá egy evőkanál libazsírt, sózzuk, borsozzuk és öntsünk hozzá annyi maceszlisztet, hogy vizes kézzel könnyen formázható gombócokat tudjunk gyúrni belőle. A gombócokat főzzük ki forró vízben, s ha feljöttek a víz tetejére, akkor adjuk hozzá a húsleveshez.

Kiegészítés a recepthez: én még őrölt gyömbért is szoktam adni hozzá, mert a férjem úgy szereti. Anyukám nem szokott adni hozzá. Ha nincs maceszlisztünk, akkor pedig sima maceszeket zúzzunk porrá, s használjuk azt.

Nincsenek megjegyzések: