A Dávid-csillag

Minden zsinagógán ott van, s ha azt mondja valaki, zsidóság, általában ez a hatágú csillag jut eszébe mindenkinek először. Mégis kevesen tudják, mi a jelentősége ennek a jelképnek.

A Zohár (III/73a) az mondja: “Van három pont, amik kapcsolódnak egymáshoz, ez a Teremtő, a Tóra és Izrael.” A zsidó lélek a Tóra tanulmányozása és betartása által kapcsolódik Teremtőjéhez. A háromszög ennek a három entitásnak az összetartozását jelképezi.

E három entitás két dimenzióból áll, egy belsőből (pnimiyut) és egy külsőből (chitzoniyut). A Tóra esetében ez úgy néz ki, hogy a külső az a betartandó törvények összessége (Talmud, Zsidó törvények stb.), a belső pedig a spirituális tanításokat tartalmazó Kabbala. Isten külső dimenziója az az energia, mellyel létrehozta a világot, de lényege teljesen rejtve marad. Hasonlóan a lélek (ami Isten megtestesítője az emberben) is megjelenik a test által.

A lélek Istenhez a tanítások által kapcsolódik. A Dávid-csillag (Mógen Dóvid) dupla háromszöge szimbolizálja a kapcsolatot Isten minkét dimenziója, a Tóra és Izrael között. A lélek belső dimenziója pedig Isten belső dimenziójához kapcsolódik a Kabbala tanításai által.

Nincsenek megjegyzések: