10 lélekemelő cselekedet

Avagy tíz micva, amit egyszerűen a hétköznapokba lehet csempészni :)

Biztosan nagyon lélekemelő, ha földi javainkat eladományozzuk és egy kolostorba vonulunk a Himalájában. De mielőtt ezt megcselekednénk, van egy másik alternatíva. Amellett juthatunk magasabb spirituális szintre, hogy megtartjuk otthonunkat, családunkat, karrierünket, s úgy általában a megszokott életünket. Csupán micvákat kell tennünk, ami nem más, mint kapcsolatteremtés saját magunk és a Felsőbb Erő között. Egy micva által saját kis világunk egy részét magasabb szintre tudjuk emelni. Ennek az a célja, hogy a világot olyanná tegyük, amilyennek Isten elgondolta. Hiszen az életnek szépnek, a világnak pedig isteninek kell lennie. Ez ugye idáig egyszerűen hangzik, nade hogyan is kell hozzákezdeni? Rabbi Menachem M. Schneerson összeállított egy “alap” listát 10 valóban egyszerűen teljesíthető micváról. Hajtsunk végre párat belőle :)







A lehető legegyszerűbben a következőt tudjuk megvalósítani:

1. Szerezzünk be egy alumíniumperselyt, vagy alakítsunk ki egyet papírdobozból.
2. Tegyük íróasztalunkra munkahelyünkön.
3. Tegyünk bele pár pénzérmét.
4. Várjunk.
5. Az egyik kollegánk biztos meg fogja kérdezni, miért van a persely az asztalon.
6. Erre válaszoljuk: “Ez egy ún. puschka, csak tegyél bele felesleges aprót.”
7. Erre a kollegánk meg fogja kérdezni, hová kerül a pénz.
8. Válaszoljuk: “Nem tudom. Van valami ötleted?”
9. Ötleteljünk, hol is lenne a legjobb helye a pénznek.
10. Amikor megtelt, küldjük el a pénzt a kiválasztott jótékonysági szervezetnek, majd tegyünk egy új perselyt az asztalra.

S ezzel az egyszerű kis persellyel a munkahelyünket már felsőbb spirituális szintre is emeltük. Nyugodtan tegyünk perselyt az autónkba, konyhánkba, hálószobánkba, akár az űrhajónkba is :) Mindennek jót tesz, ha magasabb szintre emelkedik :)






A business-t az átlagember úgy látja, hogy az a másik ember átverésére lett kitalálva. A puschka azt az üzenetet hordozza, hogy az élet nem arról szól, hogy mit kapunk, hanem arról, hogy mit adunk másoknak. A pénz, amit keresek, azért van, hogy adakozhassak.







Sokkal jobb száz napon át minden nap egy fillért adományozni, mint százévente egy forintot. Azért, mert amikor kezünk ad valamit, egyre inkább adakozóvá válik.









Magasabb könyvespolcok

Nem, nem arról van szó, hogy létrára kell majd másznunk, ha el akarunk olvasni egy könyvet. Természetesen spirituálisan magasabb az a könyvespolc. S az egész otthonunkat feljebb emeli, még akkor is, ha nem olvassuk el a könyveket. Persze senki nem vág pofon azért sem, ha néha belekukkantunk egy-egy kötetbe ;-)

1. Szerezzünk egy könyvespolcot.
2. Menjünk el a helyi zsidó könyvesboltba, vagy nézzünk szét online a választékban.
3. Vegyük meg az alap köteteket: Mózes öt könyvét, Zsoltárok Könyvét, Imakönyvet. Lehetőleg olyat vegyünk, amiben magyarul is le van írva minden és kommentárok is vannak benne.
4. Vegyünk olyan könyveket is, melyek spirituálisan felemelően hatnak ránk, s vásároljunk néhány könyvet a gyerekeknek is.
5. A könyveket tegyük könyvespolcainkra, éjjeli szekrényünkre, mindenhova, ahol csak megfelelő hely van nekik a lakásban.
6. A gyerekek el fognak kezdeni kérdezősködni. “Mama, Papa, mik ezek a fura új könyvek a polcon? Felolvasol nekem egyet?”
7. Erre azt feleljük: “Nem. Ez csak felnőtteknek való.” S nyomatékosítsuk ezt azzal, hogy a kanapén belemélyedünk egybe.
8. Ezek után a gyerekek már égni fognak a vágytól, hogy megismerhessék a könyvek tartalmát.
9. Mi pedig megadjuk magunkat, és olvasunk nekik a könyvekből, s magyarázunk is nekik hozzá.
10. Vegyünk még több könyvet (no és persze könyvespolcot).

S ezek után az otthonunk, bár a külső szemlélő számára úgy fog tűnni, mintha még a földön lenne, valójában szárnyallni fog. S életünk percről percre magasabbra emelkedik.






Milyen házad van? Bármivel is legyen tele, olyan lesz a jellege. A mi lakásunk tele van zsidó könyvekkel. Négyezer évnyi zsidó kötettel. Tehát ez egy 4000 éves ház. Olyan ház, ami az örökkévalóságnak épült.









Az egyetemes “házemelő”

1. Keressük meg házunk ajtaját. (Ugye, hogy egyszerű :) )
2. Nézzük meg, van-e rajta Mezüze.
3. Ha igen, folytassuk a hetedik pontnál az olvasást. Ha nincs, a negyediknél.
4. Vegyünk egy Mezüzét egy szép tokkal. Nem kósert vagy üres tokot ne vegyünk.
5. Hívjuk össze a családot az ajtónál.
6. Szögeljük fel az előírt módon a Mezüzét.
7. Hétévente egyszer vigyük el egy rabbihoz megnézetni, hogy még mindig kóser-e. (Az időjárási viszonyok tréflivé tehetik.)
8. Keressünk még ajtókat a lakásban.
9. Szögeljünk fel még több Mezüzét.
10. Amikor a postás panaszkodik, hogy hiába nyomta a csengőt öt percig, mondjuk el neki, hogy egy ősi imádság az, amit nyomkodott :)






Azt mondják, mindenki lelke megismerhető az ajtaján található Mezüze alapján. Van ebben igazság. Az ajtó egyik helyiségből a másikba vezető út. A Mezüze pedig az útravaló gondolat. S végülis mi is kapunk üzenetet, mikor erre a világra jövünk, s ez az üzenet is ott van, rejtve a Mezüzénkben.







Mi a lényege a Mezüzének? Egy kis tekercset, ami kinyilvántítja azt, hogy csak egy Isten van, felszögelünk az ajtóra. S ez az egy Isten védi otthonunkat, véd minket.









Legyen világosság

A világ őrjítő hely. Az életünk nem más, mint egy hajó, ami viharban hánykódik a tengeren. Péntek este azonban elmenekülhetünk egy másik világba, ahol minden nyugodt és csendes. A nyugalom ezen világát Shabbatnak hívjuk. És a Shabbat gyertyagyújtással kezdődik.

1. Számoljuk össze, hány nő van otthon. Mindenkit vegyünk bele, aki elég idős ahhoz, hogy értse, mi zajlik körülötte. (nagyjából 3 éves kortól)
2. Legalább egy gyertyát és gyertyatartót készítsünk ki mindenkinek. Azoknak, akik már férjnél vannak, kettő kell.
3. Állítsuk a gyertyatartókat az étkezőasztalra vagy annak közelébe.
4. Tegyük a gyertyákat a gyertyatartókba.
5. Várjunk péntekig.
6. Pénteken várjunk a megfelelő időpontig, amikor meg lehet gyújtani a gyertyát.
7. Dobjunk néhány érmét a pushkába.
8. Gyújtsuk meg a gyertyát.
9. Körözzünk kezünkkel a gyertya felett, takarjuk el szemünket és mondjuk el az áldást.
10. Nyissuk ki szemünket és merüljünk el a spirituális nyugalomban.






Amikor szombaton gyertyát gyújtok, elképzelem, milyen lehet ez az űrből nézve. Ahogy a sötétség eléri a földet, látom a sok kis gyertyát, amint pontokként felgyulladnak, hogy elnyeljék azt. Először Új-Zélandon, majd Ausztráliában, aztán Indiában, Izraelben, Európában, Amerikában és végül Hawaii-on vagy Tahitin. 24 óra alatt az egész világ kap egy kicsit Shabbat fényéből.







A lélek világa pengeti a tettek világának húrjait. Tetteink visszajátsszák lelkünk dallamát, aminek fantasztikus a hatása. Egy megfelelő időben gyújtott kis gyertya ebben a világban, amit a jó cél érdekében gyújtanak, olyan spirituális lángot képes meggyújtani, ami aztán be tudja világítani az egész világot.









Étel, ami a lelket táplálja

A Himalája már említett kolostorában mindennapi rizsüket fogyasztják a szerzetesek. Minden nap háromszor esznek proteint, szénhidrátokat és a szükséges vitaminokat megfelelő arányban tartalmazó étkezést, s ezen felül tízórait és uzsonnát. S ezt nem csak azért eszik, hogy csillapítsák éhségüket, hanem azért is, mert szükségük van energiára a jótettek végbeviteléhez.

Amikor íly módon eszünk, felemeljük ételünket. Végülis annak az uborkának nem lett volna lehetősége pénzt dobni a pushkába. De úgy, hogy megesszük, részünkké válik, s részesedik minden micvából, amit teszünk. A csavar ott van, hogy nem minden ételt lehet íly módon emelkedetté tenni, csak a kóser ételeket. Néhány alapelv a kóserséghez:

1. Húsos és tejes ételeket együtt enni vagy együtt tárolni nem kóser.
2. Az állatokat a kóserség szabályai szerint kell levágni, átvizsgálni és tárolni.
3. A disznó, a páncéllal rendelkező tengeri élőlények s még néhány állat sosem lesz kóser. Viszont minden hal, aminek uszonya és pikkelye is van, kóser.
4. Minden gyárilag előállított ételt kóser szabályok szerint kell elkészíteni. Nagyon sok ilyet lehet kapni manapság a boltokban, csak a megfelelő cimkét kell keresni.

Manapság több, mint hatmillió ember étkezik kóserül.
A boltban kapható élelmiszerek 30%-a el van látva kóser tanusítvánnyal.
Az elmúlt 10 évben a boltban kapható kóser ételek száma közel 2000%-kal nőtt.
A kóser konyha az ételpiac leggyorsabban fejlődő szektora.






Ha egészséges, finom ízű csirkét akarunk enni, akkor kósert vegyünk. A kóser csirkét úgyanis úgy sózták, hogy minden vért eltávolítsanak belőle, majd jéghideg vízben áztatták. A nem kóser csirkéket meleg vízben áztatják, hogy könnyebben le tudják szedni a tollait. A melegvizes áztatás a baktériumok terjesztésének egyik legjobb módja.
- Dr. Myles Bader -










Fekete bőr

A Tfilinnél nincs titokzatosabb micva a zsidó vallásban. Ez az abszolút paradoxon megtestesítője, mert összeköti a halandó embert az Örökkévaló Istennel. A Tfilin felhelyezésével minden reggel egy időtlen helyre lép be viselője. A Tfilin egy pár fekete bőrdoboz, ami papiruszra írt imádságot rejt magában. Az egyiket a fejre, a másikat a karra, a szívhez közel kell tenni. Naponta egyszer kell használni, általában a reggeli imánál, mialatt a Shma Yisraelt elmondjuk. A 13 évnél idősebb zsidó férfiaknak kell minden reggel ezt viselniük ima alatt, kivéve Shabbatot és Yom Tov-ot.

1. Ha még nincs, szerzzünk be egy Tfilint és a “használati utasítását”.
2. Ha már van, akkor ellenőriztessük rendszeresen, hogy még kóser-e.
3. Keljünk fel reggel – vagy bármikor, amikor még világos van.
4. Mosakodjunk meg és öltözzünk fel.
5. Vegyük ki a Tfilint a tokjából.
6. Tegyük fel a megfelelő módon.
7. Mondjuk el a Shma Yisrael-t.
8. Vegyük le a Tfilint.
9. Tekerjük fel a Tfilint.
10. Tegyük vissza a tokjába a Tfilint.

Ha nem számítjuk az ébredést, mosakodást és öltözködést, akkor nagyjából öt percig tart ez a rituálé minden reggel.






Minden reggel imádkozom a Tfilinnel. Úgy érzem, ez kapcsol a világhoz minden reggel. Olyan, mint a televízió, csatlakoznom kell a hálózathoz, mielőtt működni tudok.







A Tfilin az ember számára olyan, mint a számítógép a technológia számára. Mind a kettő kapcsolatot teremt és nagyon sok funkciót lát el. A számítógép esetében a hardware-t csatlakoztatjuk, az ember esetében a gondolatokat, a szívet és a kezet. A Tfilin viselése arról szól, hogy egy olyan világba léphessünk be, ahol EGY ember EGY Istenhez tud kapcsolódni.









Megmártózás

A Himalája kolostorában ahhoz, hogy lelkük emelkedettebb síkra kerüljön, az ott élők cölibátust fogadnak. A zsidó vallás azonban úgy tartja, hogy nincs nagyobb és szebb spirituális energia, mint egy férfi és egy nő egyesülése. Az élet eredeténél nem sok minden lehet spirituálisan táplálóbb. Viszont erre is vonatkoznak szabályok, nézzük az alap-útmutatót.

1. Házasság. A héber szó a házasságra kiddushin, ami szó szerint megszenteltet jelent. A zsidó házasság annak kifejezése, hogy az egyesülés egy magasabb cél érdekében történik.
2. Mikvah. Ez egy olyan medence, amit természetes forrásból eredő vízzel töltenek fel, mint mondjuk egy forrás vagy esővíz. Manapság a Mikvák már fűtöttek és minden kényelmi igényt kielégítenek.
3. Elkülönülés. A menstruáció kezetétől a megmerülésig a házastársak nem érintkezhetnek egymással.
4. Hét nap. Ennyi ideig kell várni a megmerülésre a menstruáció utolsó napja után.
5. Előkészületek. Mielőtt egy nő megmerül, alaposan meg kell mosakodnia, hogy semmi ne képezzen akadályt a víz és a teste között.






Isten szemében a férfi és a nő egy egészet képez. Így tehát senki nem lehet teljes, amíg ezt az egységet létre nem hozza úgy testileg, mint lelkileg. Ezért olyan erős a férfi és nő uniója. Ha önzőn, nem megfelelő módon kezelik, akkor viszont romboló hatású és csúnya lesz. Viszont ha megfelelően bánnak vele, akkor nincs semmi, ami szebb és felemelőbb lehetne.
- Kabbala -









A Mikva ötlete olyan természetes, olyan zseniális. Nem csak a nőknek, a férfiaknak is szükségük van erre a periódusra. Igazán fantasztikus módja a házasság frissen tartásának.
- John Gray, A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című könyv szerzője -










Neveljük gyerekeinket zsidó szellemben

Ha azt akarjuk, hogy a zsidó vallás fennmaradjon, gyermekeinket is be kell vonnunk ebbe, olyan fiatalon, amilyen fiatalon csak lehet. Már a bölcsőben. De tulajdonképpen miért is várnánk addig? Miért ne kezdhetnénk már akkor, amikor még a pocakban van?

Itt van néhány ötlet arra, hogy miként tudjuk gyermekeinket zsidó neveltetésben részesíteni:

1. Már azelőtt is, hogy a gyerek megszületne, énekeljünk neki dalokat a Tórából és olvassunk neki a Tórából. Úgy tartja a hagyomány, hogy ez nagyon jó alapokat ad.
2. Mikor a gyerek megszületett, kiságyába tegyünk zsidó témájú rajzokat, képeket, játékokat.
3. Járassuk zsidó óvodába.
4. Járassuk zsidó iskolába.
5. Vegyünk részt mi is az oktatásban.
6. Mutassunk neki az interneten zsidó témájú honlapokat.
7. Mi magunk is kezdjünk el judaizmust tanulni. Lelkesedésünk át fog ragadni gyerekeinkre is.
8. Beszéljük meg vacsoránál, ki mit tanult aznap.

Néhány statisztikai adat:

Ahol mindkét szülő több, mint 6 évet tanult judaizmust, azokban a családokban 100%-ban zsidó szellemben nő fel a gyerek.

Azokban a családokban, ahol a szülők 1-5 évet töltöttek a zsidó vallás tanulásával, ez az arány 88%.

Ott, ahol az egyik szülő egyáltalán nem képezte magát e téren, már csak 54%-os az arány.

Azokban a családokban, ahol egyik szülő sem tanult soha a vallásról, már csak 16% a zsidó szellemben felnövekedett gyermekek száma.






A gyerekkor nem egyszerű ugródeszka a felnőttkorhoz. Ahogy a szülő átadja tudását és bölcsességét gyerekeinek, úgy ad a gyerek értelmet annak, hogy e szerint a bölcsesség szerint éljenek. Lelkesedése, állandó kíváncsisága, meggyőződése, hogy amit tud az mindenképpen valós, naivitása, hogy mindent tud majd alkalmazni a való életben, amit megtanult – ezek mind-mind olyan dolgok, amiket a felnőtt tanulhat a gyerektől.









Növeljük tudásunkat

Eddig magasabb szintre emeltük pénzünket egy alumíniumdoboz segítségével, időnket néhány gyertyával, otthonunkat egy kis héber tekerccsel, ételünket néhány új bevásárlási szokással, fejünket, szívünket és karunkat pár fekete bőrszíjjal, családi életünket egy havonkénti megmártózással és gyerekeinket speciális oktatással. Egy fontos dolog azonban még kimaradt, s ez az agyunk.

A zsidókat okos emberekként ismerik. A könyvek és a bölcsesség népe voltunk 4000 évig. Ez rengeteg könyvet és bölcsességet jelent. S hogy miféle bölcsességet? Először is a mit tehetünk és mit ne tegyünk bölcsessége. Aztán ott vannak a történetek és legendák. S vannak az igazán mély értelmű mi-is-az-élet-értelme jellegű bölcsességek, ami természetesen a Kabbalát és a haszid tanításokat is magában foglalja. Ez saját hagyományunk. Itt van néhány módja, hogyan szerezzük meg ezt a bölcsességet, s hogyan emeljen magasabb szintre minket a bölcsesség:

1. Mélyedjünk el azokban a könyvekben, amiket az égig érő könyvespolchoz már beszereztünk.
2. Járjunk hittanra a helyi Jesivába.
3. Tanulmányozzuk a Tórát online.
4. Beszélgessünk rabbikkal, zsidó tudósokkal.
5. Vegyünk magánórákat hittanból.
6. Keressünk valakit a helyi Jesivában, aki tanul velünk.
7. Járjunk zsidó összejövetelekre, táborokba.

A Tóra ugyan általában Mózes öt könyvét jelenti, de a kifejezés a teljes zsidó bölcsességre is utal. Szó szerint a Tóra azt jelenti, iránymutatás. Azt is jelenti, fény. A Tórát azért kaptuk, hogy világot gyújtson életünkben, s mutassa nekünk, merre is kell mennünk. Bármit is tanulunk, mindig van egy módja, hogy át tujuk ültetni a gyakorlatba.






Tórát tanulni nem hasonlítható semmi más tanulásához. Minden mást azért tanulunk, hogy tudást szerezzünk, míg a Tóra az már magában valaminek az összefoglalása. A kérdezés, válaszkeresés élménye, ami hagyományainkkal egybecseng. Nem más, mint az Isteni Értelemmel való kapcsolatfelvétel élménye.







A Tóra mutatja meg, mi hogyan készült a Földön. Bármi, ami létezik e világon, megtalálható a Tórában. Sőt, a Tóra minden részében megtaláljuk a világot.









Kapcsolat

Nem vagyunk egyedül mi, akik ezt az utat járjuk. Összeköttetésben állunk. Hisz együtt tettük meg ezt a majd’ 4000 éves utat, s eztán is együtt fogunk menni. Az egész emberiség összeköttetésben áll, s családokban él. Zsidóként egy fantasztikus család része vagyunk, közös örökséggel, történelemmel és egyedi világszemlélettel. Épp ez az összeköttetés a mozgatórugója, éltető eleme az emelkedettebb élet elérésének. Talán a közösség a legjobb szó rá. Járjunk össze más zsidókkal.

1. Járjunk el olyan helyekre, ahol zsidók vannak. Mint mondjuk a Jesiva, vagy klubok, vagy a helyi kóser pékség. Barátkozzunk, beszélgessünk más zsidókkal.
2. Vállaljunk önkéntes munkát. Vásároljunk időseknek, főzzünk kóserül a rászorulóknak stb. stb. Bizostan van rengeteg önkéntes munka, csak rá kell kérdezni a közösségünkben.
3. Shabbatot nagy társaságban ünnepeljük. Hívjunk vendégeket vagy mi menjünk el más családhoz. Maradjunk fenn sokáig s aludjunk el együtt ugyanannál az asztalnál.
4. Mondjunk minél több pozitív dolgot ismerőseinkről, barátainkról, családtagjainkról. Ez kihozza belőlük a jót és elnyomja a negatívumokat.
5. Tudjuk meg, másoknak mire van szükségük. Találjunk munkát másoknak. Imádkozzunk másokért. Hívjuk fel őket, ha már nem láttuk őket egy ideje. Látogassuk meg őket, ha kórházban vannak.
6. Mosolyogjunk. Mondjuk azt, ha találkozunk valakivel: “De jó, hogy látlak”. Nem kerül sokba, mégis jó napot szerzünk vele.
7. Hívjuk fel a szüleinket. Töltsünk el több időt gyermekeinkkel, házastársunkkal.

Valahol el kell kezdenünk az ismerkedést zsidó lelkünkkel, s mi is lenne alkalmasabb erre, mint egy zsidó közösség? :)

Nincsenek megjegyzések: