Tisha B’Av - Av hónap 9.

Ez a nap idén július 29 alkonyattól július 30 alkonyatig tart. Ezen a napon sok katasztrófa történt a zsidósággal, Isten nyilvánvalóan elátkozta ezt a napot. Az Első Szentély ezen a napon pusztult el, 500 évvel később a Második úgyszintén. Amikor a zsidók Simon Bar Kochba vezetésével fellázadtak a rómaiak ellen i.sz. 135-ben, akkor is Av hónap 9-én verték le a lázadást. Angliából i.sz. 1290-ben űzték ki a zsidókat. Ez a nap is Av 9-e volt. 1492-ben Izabella királynő és férje, Ferdinánd kiadott egy rendeletet, miszerint a zsidóknak 4 hónapjuk van elhagyni az akkori Spanyolország területét. A negyedik hónap legutolsó napja, amikor egy zsidó sem maradhatott már tovább spanyol földön, szintén Tisha B’Av-ra esett. Történészek szerint a II. Vilgháború az I. Világháború egyenes következménye volt. Az I. Világháború kitörése pedig szintén Av 9-re esett.

Ebből a zsidóság azt a következtetést vonta le, hogy a történelem nem egy véletlen eseménysorozat, hanem egy Isteni terv része, amit sajnos nem mindig érthetünk meg.

Ezen a napon tilos enni, inni, mosakodni, testünket beolajozni és szerelmeskedni. Bőrből készült cipőt szintén tilos viselni. Tórát tanulmányozni sem szabad, s mint a süve ülés-nél, ekkor is alacsony zsámolyokon kell ülni egész nap.

S az összes eddig említett, gyászra vonatkozó tiltás itt is érvényben van.

A Tisha B’Avot követő Shabbatot pedig Shabbat Nachamu-nak hívjuk, ez idén augusztus 1-re esik. A vígasz szombatja ez. Azért hívják így, mert Ésaiás könyve úgy kezdődik: “Nachamu, Nachamu, Nachamu”, s ez a szó vígsztalást jelent.

Nincsenek megjegyzések: