Yom Tov

A Yom Tov abban az értelemben, ahogy most akarok írni róla, a következő ünnepeket jelöli: Rosh Hasana,
Szukkot
első két napja, Shemini Atzeret és Szimchat Tóra,
Pészach
első két és utolsó két napja és Shavuot mindkét napja.

Yom Tov elsődleges parancsolata, hogy örvendezzünk. Shabbatkor csak annyi a kívánalom, hogy tiszteletben tartsuk és élvezetes dolgokban vegyünk részt, de a kifejezett örömünneplés Yom Tov sajátja.

Yom Tov-i szokások

Két ünnepi “lakomát” fogyasztunk el naponta Yom Tov-kor. Egyet este, egyet nappal. S szokás bort inni ezeknél az étkezéseknél, a kiddus-bor nem elegendő.

Yom Tov-kor szokás többféle ételt felkínálni, mint Shabbatkor, s szokás elegánsabb ruhákba is öltözni, mint Shabbatkor.

A férfiaknak új ruhával vagy ékszerrel kell megajándékozniuk feleségüket Yom Tov tiszteletére, s a gyerekeknek édességet vagy új játékot kell adni.

Parancsolat az is, hogy Yom Tov-kor megvendégeljük az arra rászorulókat: özvegyeket, árvákat stb…

Mit szabad és mit nem Yom Tov-kor?

Majdnem minden tilos, ami Shabbatkor is tiltott. Nem szabad elektromos szerkezeteket használni, nem szabad munkába menni, nem szabad pénzt fogni, írni. A lényeges különbség a kettő között a sütés, főzés, tűzgyújtás és cipelés tekintetében van. Ezek ugyanis Yom Tov-kor megengedettek.

Lássuk tehát részleteiben.

Ami az ételek elkészítéséhez szükséges, az megengedett Yom Tov-kor, nem úgy, mind Shabbatkor. Yom Tov-kor szabad dagasztani, sütni és főzni. Elektromos gépeket használni azonban ekkor is tilos. Tüzet azonban nem csak már meglévő tűzről szabad gyújtani, s cipelni is lehet.

Mindezt azonban csak céllal szabad tenni. Ha a cipelésnek semmi látható célja nincsen, akkor tilos. Mondjuk ha valaki el akar menni sétálni a gyerekkel, s babakocsiban akaraja őt tolni, akkor meg kell bizonyosodnia, hogy a babakocsiban semmi fölösleges tárgy nincs.

Ami a főzést illeti, csak aznapra szabad készülni, a következő napra vagy még későbbre nem. Vigyázni kell, hogy naplemente előtt ne kezdjünk el készülni a vacsorára, mert ugye a zsidó naptár szerint a napok napnyugtától napnyugtáig tartanak. Nagyobb adagot azonban szabad készíteni, hogy a maradékát másnap megehessük, de csak akkor, ha ugyanabban a lábosban főzzük, egyszerre a többivel, s nem külön. Hasolnóképpen a cipelés is csak akkor megengedett, ha valamilyen formában az adott nap ünnepléséhez kapcsolódik. Tehát az továbbra is tiltott, hogy a lakáskulcsot magunkkal vigyük a zsinagógába csak azért, hogy később haza tudjunk menni.

Olyan munkát is tilos Yom Tov-kor végezni, amit meg lehetett volna csinálni Yom Tov előtt. Ilyen például sajt vagy vaj készítése, tüzifa felvágása, állat levágása, horgászás vagy liszt szitálása. Tűz gyújtása ebből a célból tilos, tehát gyufával nem lehet tüzet gyújtani, csak egy már meglévő lángról, mivel ezeket el lehet végezni Yom Tov előtt. Ebből a szempontból a cipelés nem tilos, tehát azt is arrébb lehet tenni, amit még Yom Tov előtt is arrébb lehetett volna.

S bár ételt elő- és el lehet készíteni Yom Tov-kor, eszközöket ehhez nem lehet előkészíteni, tehát kést nem lehet például élezni. Ez csakis akkor megengedett, ha bármi okból kifolyólag nem volt rá lehetőség Yom Tov előtt.

Tűz eloltása

Tüzet kioltani tilos. Ebből fakadóan a főzés során a lángot felcsavarni szabad, kisebbre venni nem. Elektromos tűzhely esetében is ez az irányadó.

Muktzeh

Azokat a tárgyakat, amiket Shabbatkor nem használhatunk, muktzeh-nek hívjuk. Sem érinteni, sem mozdítani nem szabad ezeket. A legközismertebb példák erre a toll, a pénztárca, a gyertya és a gyufa. Ez a szabály Yom Tov-kor is érvényes, a már felsorolt kivételekkel természetesen.

Áram

Áramot tilos használni, legyen szó villany felkapcsolásáról vagy egy elektromos szerkezet be- vagy kikapcsolásáról.

Melegvíz

A víz melegítése a főzésnek egy formája. A melgvizes csapot tilos Shabbatkor használni, mert a hideg vizet felmelegíti és így az a víz “főtt” lesz. Yom Tov-kor szabad a melegvizes csapot használni mosogatáshoz, kézmosáshoz, vagy a testünk bármely részének megmosásához, de fürödni vagy zuhanyozni továbbra is tiltott.

Gyümölcsfacsarás

Gyümölcsöt tilos facsarni Yom Tovkor, csakúgy, mint Shabbatkor.

Nincsenek megjegyzések: