Shavuot

Idén május 28-ra esik Sziván hónap 5-e. Ekkor ünnepeljük Shavuotot, a Tóraadást-kapást (attól függ, kinek a szemszögéből nézzük :) ), ami a Sínáj Hegyen történt. Ez a második a három nagy fesztivál közül. (Az első Pészach, a harmadik pedig Szukkot) Shavuot ünneplése pontosan az ötvenedik napon kezdődik Pészach második napjától számítva. Ezen a Bibliai ünnepen speciális imádságokat mondunk, ünnepi gyertyát gyújtunk és kiddust mondunk. Az ünnep alatt nem dolgozunk, nem vezetünk, nem írunk s nem kapcsolunk se be, se ki semmilyen elektromos eszközt. Főzni és az ételt kivinni a szabadba azonban megengedett.

A szó, Shavuot, azt jelenti, hetek. Ez jelöli a Pészach és Shavuot közötti 7 hét végét. Ez alatt a hét hét alatt a zsidók megtisztították lelküket az egyiptomi rabszolgaság által ejtett spirituális sebektől és szent néppé váltak, készen arra, hogy szövetséget kössenek Istennel a Tóra elfogadása által.

Ezen a napon olyan ajándékot kaptunk Fentről, amit egyedül, saját korlátaink közé szorítva nem tudtunk volna elérni. Azt a képességet kaptuk ajándékba, hogy elérhetjük és megérinthetjük az Istenit, hogy a természet által szabott korlátok fölé tudjunk emelkedni.

A Tóraadás előtt család és közösség voltunk. A Sínájnál minket ért élmények azonban néppé formáltak minket. Ez a nap olyan, mint az esküvő. Hüpe alatt, ami ebben az esetben Sínáj Hegye, Isten szövetségre lépett velünk. Örök elkötelezettséget esküdött nekünk, s mi örök hűséget cserébe.

Minden évben Shavuotkor újra átéljük ezt az élményt. Isten újra nekünk adja a Tórát és mi újra elfogadjuk, megerősétve hitünket.

Nincsenek megjegyzések: