A böjt szerepe a zsidó vallásban

Több böjt is szerepel a zsidó naptárban, legtöbbjük a Szentély pusztulásához köthető. 6 fő böjt van, ezek a következők:

Gedalia böjtje Tisri 3-án

Ekkor Gedaliah ben Achikam Júdeai kormányzó emlékére böjtölünk. Miután merénylet áldozata lett, Júdea teljesen elvesztette autonómiáját.

Yom Kippur Tisri 10-én

Ez a zsidó év legfontosabb napja, ekkor bánjuk meg minden bűnünket, amit az elmúlt évben elkövettünk és imádkozunk Istenhez, hogy a jók könyvébe kerüljünk.

Assarah b’Tevet Tevet 10-én

Ekkor kezdődtek a Szentély pusztulásához vezető események Jeruzsálemben.

Eszter böjtje Ádár 13-án

Ez a Purimot megelőző nap, amikor annak emlélére böjtölünk, hogy Eszter királynő háromnapos böjtöt tartott, mielőtt megkérte Ahasvérost, hogy kegyelmezzen meg a zsidó népnek.

Shiva Assar B’Tammuz Tammuz 17-én

Ekkor törték át Jeruzsálem városfalait, s ekkor kezdődött az Első Szentély pusztulása.

Tisha b’Av Av 9-én

Mind a két Szentély ezen a napon pusztult el. Az elsőt i.e. 423-ban pusztították el a babilóniaiak, a másodikat pedig i.sz. 70-ben a rómaiak.

S hogy miért is böjtölünk annak ellenére, hogy nem a mi hibánk, hogy elpusztult a Szentély? Akkoriban a zsidók nem hallgattak a prófétákra, akik pedig még időben figyelmeztették őket, hogy javítsanak viselkedésükön, ha nem akarják a Szentély pusztulását. Még ma is szenvedjük annak a következményeit, hogy őseink akkor nem hallgattak a figyelmeztető szavakra.

Bölcseinknek az a meglátása, hogy minden generációra, amelyikben nem épül újra a Szentély, úgy kell tekinteni, mintha annak a generációnak a számára is elpusztult volna. S így a böjt nem szomorú alkalom, hanem lehetőség helyrehozni azt a hibát, amit anno őseink elkövettek. S ha sikerül, akkor véget ér száműzetésünk és eljön a messiás.

Yom Kippurt és Tisha b’Avot kivéve, melyeknek megvannak a maga előírásai, minden böjtre ugyanazok a szabályok érvényesek.

Senki nem eszik vagy iszik napkeltétől napnyugtáig, aki elmúlt Bar/Bat Mitzvah-korú.

Aki várandós vagy szoptat, az nem böjtöl, de nekik is tartózkodni kell az édességektől és egyéb nyalánkságoktól a böjt napokon. Aki beteg, az konzultáljon a rabbijával ezügyben.

Fel lehet kelni napkelte előtt, hogy együnk vagy igyunk, abban az esetben, ha úgy feküdtünk le előző este, hogy elterveztük ezt előtte.

Ha módunk van rá, menjünk el a zsinagógába, mert speciális böjti imák is elhangoznak.

Ha egy böjt szombatra esik, akkor el kell halasztani vasárnapra (vagy Eszter böjtje esetében előrehozni csütörtökre).

Nincsenek megjegyzések: