Eszter böjtje

Haman “Végső Megoldása” Ádár hónap 13-ára lett tervezve. Ehelyett azonban Hamant akasztották fel és királyi rendelet értelmében a zsidók megvédhették és meg is védték magukat az ellenük irányuló támadások ellen. A következő napon, Ádár 14-én a zsidók megpihentek, kiélvezték csodálatos megváltásukat és létrehozták Purim ünnepét.

Akármikor kerültünk is életveszélyes helyzetbe, mindig is annak a parancsolatnak kellett engedelmeskednünk, hogy tartsunk böjtnapot, hogy megbánjuk bűneinket, imádkozzunk és kérjük Isten kegyelmét. Ezért Ádár 13-a, a csata napja, böjtnap volt. A Purimi események sorában Eszter kockára tette az életét, amikor megjelent a király előtt engedély nélkül. Mielőtt azonban ezt tette volna, arra kérte a zsidókat, hogy böjtöljenek 3 napot, akárcsak ő.

Úgy emlékezünk erre a három napra, hogy a Purim előtti napon böjtölünk. Ezt a böjtöt Ta’anit Eszter-nek hívják (Eszter böjtje). Ha Purim vasárnapra esik, akkor a böjtöt az azt megelőző csütörtökön tartjuk.

Ennek a böjtnek igazán egyszerű szabályai vannak. Azok a zsidók, akik már elmúltak Bar/Bat Mitzvah korúak, nem esznek és nem isznak hajnaltól egészen az esti Megilah-olvasás utánig. Ez a bejegyzés pedig hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál böjt idejére.

Nincsenek megjegyzések: