Fallal körülvett városok

Avagy miért is ünnepel Jeruzsálem egy nappal később.

A zsidók és ellenségeik csatája Perzsia-szerte Ádár hónap 13-án zajlott, s az azt követő napon, Ádár 14-én ünnepeltek a zsidók. A fővárosban, Sosánban azonban sokkal több antiszemita volt, mint másutt, ezért a harcok két napon át tartottak, 13-án és 14-én. Emiatt a győzelmi örömünnepet Sosánban Ádár hónap 15-én ülték.

Amikor eldőlt, hogy Purim ünnepe Ádár 14-én lehet, bölcseink úgy vélték, az a leghelyesebb, ha a sosániak 15-én ünnepelnek, akkor, amikor az eredeti eseményekkor is ünnepeltek a sosáni zsidók. Ezért Ádár 15-ét úgy is emlegetik, hogy Sosán Purim. Sosán városa a mai Irán dél-nyugati részén helyezkedik el.

Azok a városok is 15-én ünnepelnek, melyek fallal voltak körülvéve akkor, amikor a Joshua-vezette izraeliek beléptek Kánaánba. Manapság az egyetlen város, amiről biztosan tudjuk, hogy Joshua idejében fal vette körül, az Jeruzsálem. S a Szent Városban tényleg egy nappal később ünnepelnek. Van jónéhány olyan ősi város Izraelben (pl. Jaffa vagy Tiberias), amelyek esetében nem tudjuk biztosan eldönteni, hogy fal vette-e körül őket Joshua idejében. Ezek a városok két napon át ünnepelnek.

Háromnapos Purim

A “normál” Purim, Ádár 14., sosem eshet Shabbatra. Ádár 15 azonban eshet. Jeruzsálem lakói számára ez egyedülálló jelenséget eredményez. Tripla, avagy háromnapos Purimi ünnepségsorozatot. Sok Purimi mitzvah ugyanis nem teljesíthető Shabbatkor, s ezért három napra osztják el ezeket a mitzvákat. Pénteken reggel és este felolvassák a Megilát, napközben pedig adakoznak a szegényeknek. Szombaton a nap összes Istentiszteletét és étkezés utáni imáját kiegészítik a Purimi V’al Hanissimmel, s a hetiszakasz pedig a Purimról szóló rész a Tórában. Haftóraként pedig elismételjük Saul és Amalek történetét (Ami előző héten elhangzott a Zachor-kor) Vasárnap pedig elküldjük étel ajándékainkat (mishloach manot) és ünnepli lakomát tartunk napközben.

Szolidaritás Jeruzsálemmel

Amikor Jeruzsálemben 3 napos a Purim, igyekezzünk örömteli cselekedetekkel dúsítani a vasárnapunkat. Vidítsuk fel a többi zsidót a Tóra szavaival, a szeretet érzésével, vagy akár étel ajándékkal, szegényeknek való adakozással.

Nincsenek megjegyzések: