Praktikus tanácsok böjtre

Egy héttel a böjt előtt

Csökkentsük a koffeinbevitelünket. Igyunk kevesebb kávét/teát/más egyéb koffeintartalmú italt, mert ha böjtkor hirtelen hagyjuk el ezeket, akkor elvonási tüneteket okozhat (pl. efjfájást). Ugyanez vonatkozik a cigarettára, finomított cukorra és bármi egyébre, amit általában habzsolni szoktunk.

Ahogy egyre közelít a böjt, úgy variáljuk étkezéseink időpontját. Ha minden nap ugyanakkor eszünk, akkor a testünk a böjtnapon is elkezd emészteni abban az időpontban, s éhesek leszünk emiatt a böjtkör. Ha azonban variáljuk ezeket az időpontokat, akkor elkerülhető az éhségérzet akkor, amikor reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni szoktunk.

A böjtöt megelőző napon

Igyunk amennyit csak lehet. A legtöbb kellemetlenséget nem az éhség, hanem a szomjúság szokta okozni böjtnapon. Akkor is igyunk, ha úgy érezzük, hogy fizikailag már nem bírunk többet, kifizetődik böjtnapon. Tartózkodjunk azonban az alkoholtartalmú italoktól, azok elvonják a vizet a szervezetünkből. A legjobb, ha tiszta vizet vagy higított narancslét iszunk.

Ne együk túl magunkat böjt előtt! Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha rengeteget esznek a böjt előtti napon, akkor a telített gyomor érzete megmarad böjt végéig. Valójában ez csak éhesebbé tesz minket a böjt napján. Együnk olyan ételeket, amiben van szénhidrát, némi protein és magas az olaj/zsírtartalma. Ezek ugyanis lelassítják a gyomor kiürülésének folyamatát. A szénhidrátok fogyasztása (pl. krumpli, tészta) nagyon hatékony, ugyanis ez a bevitt vízzel együtt "dolgozik".

Ne együnk túl sós vagy túl fűszeres ételeket. A só ugyanis vizet köt meg. Tartózkodjunk a feldolgozott ételektől is, ezknek általában magas a sótartalma.

A rostban gazdag ételek, mint mondjuk a saláta, nem megfelelőek, mert hamar kiürülnek a szervezetből. Ez alól csak a gyümölcs a kivétel, mert folyadéktartalmát fokozatosan bocsátja ki a szervezetben.

A böjt napján

Ne viseljünk olyan ruhát, amiben izzadunk, mert ha izzadunk, akkor vizet vesztünk.

Próbáljunk nem beszélni a böjtöt követő étkezésről, mert akkor a szervezetünk elkezdi felkészíteni magát az evésre.

A délutáni Istentiszteletek között szunyókáljunk kicsit, ezáltal gyorsabban megy az idő, és alvás után általában teltebbnek szoktuk érezni a gyomrunkat.

Vannak olyanok, akik szerint a fűszerek szagolgatása is segít az éhségérzet elmulasztásában.

A böjtöt követő nap

Ne együnk túl mohón. Legcélszerűbb egy pohár tejjel vagy gyümölcsléve megtörni a böjtöt, mert ez cukrot juttat a szervezetünkbe és meggátolja a habzsolást.

Könnyű ételekkel kezdjük az étkezést, mézes süteménnyel vagy némi keksszel. Eztán tanácsos várni egy kicsit, mielőtt a főétkezést elkezdjük, hogy legyen ideje a gyomrunknak emészteni egy kicsit, s ne faljunk az asztalnál. Nehéz, de nagy gyomorfájást úszhatunk meg, ha várunk egy kicsit a főétkezéssel a sütemény után.

Igyunk sok vizet és ne együnk sósat, mivel még mindig egy kicsit dehitratáltak leszünk és újra kell töltenünk a folyadékraktárainkat.

Sokak szerint ilyenkor célszerűbb a tejes étkezés, mint a húsos, mert a tejes az kíméletesebb a gyomorral.

Ne együnk túl sokat. A szervezetünk úgy van kitalálva, hogy védje magát az éhezéstől. A böjt alatt lelassul az emésztés, s amit közvetlen a böjt után eszünk, az sokkal tovább marad a szervezetünkben, mint az, amit rendesen szoktunk enni. Ne feledjük, a szervezetünk nem tudja, hogy csak egy napot böjtölünk, ezért hosszan tartó éhezésre kezdi felkészíteni magát a böjt alatt.

Nincsenek megjegyzések: