Az üres Menóra

Az ünnep legkiemelkedőbb eseménye az, amikor eleget teszünk a mitzvának és minden este meggyújtjuk a Hanukai gyertyákat. Hagyományosan úgy teszünk eleget ennek a parancsnak, hogy egy menóra gyertyatartóiba gyertyákat helyezünk. Az első néhány napon azonban mindig üresnek és hiányosnak tűnik. Nem volna logikusabb, hogy egyágú gyertyatartókban gyújtsuk meg őket, minden nap eggyel többet?

A menóra kétféle perspektívát ötvöz – fókuszálást a jelenre és reményt a jövőre. A sikeres növekedés, legyen az spirituális, intellektuális vagy érzelmi, mindig kétféle megközelítést kell, hogy ötvözzön. Egyrészről mindig hálásnak kell lennünk a lelkünkben rejlő végtelen lehetőségekért és azért a határtalan lehetőségért, hogy valami gyökeresen mássá váljon, mint amilyen a jelen pillanatban. Az igazi növekedés nem egy szipmla kis fejlődés, hanem egy alapvetően megváltozott gondolkodásmód, hozzáállás és érzelmi reakciók. Másfelől viszont nem lehet elérni ezt a változást egyetlen lépésben. Az elérendő cél a drasztikus változás, de ezt lépésről lépésre kell megvalósítanunk.

Ez a Hanukai menóra egyik mondanivalója. Egyszerre csak egy kis lángot gyújtunk, ami bár kicsi, de felelősségteljes lépéseket jelent. S ugyanakkor nézzük az üres gyertyatartókat, emlékeztetve magunkat az elérendő nemesebb célra. Meggyújtjuk egyenként az első, a második és a harmadik gyertyát, miközben szem előtt tartjuk, hogy a cél az, hogy a végén mind a 8 égjen.

Amikor az első gyertyát gyújtjuk idén Hanukakor, legyünk büszék a megtett első lépésre, s várjuk izgatottan azt, hogy a végén megtölthessük az üres gyertyatartókat.

Nincsenek megjegyzések: