Hanukai kisokos

Olaj és Sajt

Hanuka olyan csodának állít emléket, ami olajjal történt. Ez megmagyarázza, miért is eszünk olajos ételeket miközben erre a csodára emlékezünk. Van, aki olajban sült krumplis palacsintát (latkes) eszik, van, aki fánkot (sufganiyot), van, aki mindkettőt. S a legtöbben túléljük az ünnepet. Igen, az étel veszélyes is lehet. Az egyik legnagyobb győzelmünket azzal arattuk, hogy sajtot etettünk az ellenséggel. Ezért hát tejes ételeket is eszünk Hanukakor. S ismét csak túléljük az ünnepet.

Hanuka Gelt – Hanuka Pénz

Hanukakor szokás pénzt adni a gyerekeknek, hogy megtanítsuk őket, milyen nemes és jó dolog adakozni – s hogy a gyerekek is érezzék az ünnepi hangolatot és vidám legyen a légkör. Vannak, akik Hanuka minden estéjén adnak pénzt a gyerekeknek. S ezt is túlélik.

Trenderli

A görög elnyomók illegálissá nyilvánították a Tóra iskolákat, így a gyerekek az erdőben tanultak, s nagyon figyeltek, hogy nem járnak-e arra görög járőrök. Ha észlelték, hogy görögök közelednek, gyorsan elrejtették a könyveiket és elkezdtek játszani a trenderlivel (pörgettyű). Ennek az emlékére mi is játszunk vele. Bővebben itt lehet olvasni a szabályokról.

Shabbat Hanuka alatt

Péntek este még a Shabbat-i gyertyák előtt gyújtsuk meg a menórát. Ezeknek a gyertyáknak legalább másfél órát kell égniük, úgyhogy több olajra vagy nagyobb gyertyákra lesz szükségünk. Szombat este pedig a Havdala ceremónia után gyújtsuk meg a gyertyákat, miután már besötétedett.

Nincsenek megjegyzések: