Mi is Shabbat tulajdonképpen?

A legelső bejegyzésem Shabbatról szólt. Mint minden kezdet, ez a bejegyzés sem volt tökéletes, most szeretném kicsit jobban kifejteni a témát.

A Shabbat pihenés. A nyugalom egy kis szigete a munkával, aggódással, küzdelemmel teli hetek sodrásában. Minden héten nagyjából 25 órára a világ megáll. Az üzlet bezár, a kocsi a garázsban marad, a telefon nem csöng, nem kapcsoljuk be a rádiót, a TVt és a számítógépet sem. A mindennapi élet gondjai, bajai elhalványulnak. Ahogy abbahagyjuk az alkotó tevékenységünket, úgy kezdünk el fókuszálni a családra, barátainkra és magunkra, a lelkünkre.

A Shabbat tudatosság. Tudatosul bennünk, hogy a világ nem azért van, hogy azt tegyünk vele, amit csak akarunk, hanem Isten teremtette a saját céljaiért. Shabbatkor arra is emlékezünk, hogy Isten kivezetett bennünket Egyiptomból és deklarálta, hogy soha többé nem leszünk idegen úr rabszolgái – a munkánk és más pénzforrások olyan eszközök, amelynek segítségével jobban tudjuk szolgálni Istent, így ezek nem uralják életünket.

A Shabbat zsidó identitás. A Shabbat Izrael menyasszonya, lelki társa a zsidóságnak. Ez az egyik legerőteljesebb kifejezése zsidóságunknak és ezt a legkönnyebb átadni gyermekeinknek. Mindenkor, mindenhol, minden kultúrában, bármilyen körülmények között hűek maradtunk a Shabbathoz. Salamon birodalmában épp úgy, mint Auschwitzban. Egy híres zsidó író szavaival élve “Nem is annyira a zsidóság tartotta meg a Shabbatot, mint a Shabbat a zsidóságot.”

A Shabbat élvezet. Finom ételeket eszünk gyönyörűen terített asztalnál, a csillogó gyertyafényben éneklünk, s alszunk, ameddig csak jólesik. A hét folyamán az élet apró örömei nagy kihívást jelentenek. Ugyanis egy anyagi világban élünk anyagi teremtményekként, s emiatt nagyon kell ügyelnünk arra, hogy élvezeteink ne süllyedjenek alacsony morális színvonalra. Shabbatkor azonban a test és a lélek is magasabb szintre emelkedik, s a Shabbat élvezete étellel, itallal és kényelemmel mitzvah, Isteni parancsolat.

A Shabbat spiritualitás. A Shabbat a hét lelke. A látomás, amit meg akarunk valósítani. A Kabbalisták azt tanítják, hogy Shabbatkor a hét minden teljesítménye kiteljesedik és magasabb szintre kerül, és Shabbattól kezdve a következő héten minden igyekezetünk áldott. A Shabbat tartása biztosítja Isten áldását és azt, hogy egész héten sikeresek leszünk. S értelmet ad létezésünknek minden héten.

A Shabbat ízelitő a Messiás-kori életből. Amikor majd nem lesz éhezés, háború, féltékenység és viszály. Amikor majd nagyon sok lesz a jóból és minden finomságból rengeteg lesz. Amikor az emberek már csak az lesz a dolguk, hogy Istent szolgálják. Ezt mondják a próféták és Izrael bölcsei is így írják le a megváltás korát. A hetedik évezred lesz az, amikor eljön a messiás, miután a teremtéstől számított 6000 éven át sikerült kiépíteni Isten otthonát itt a földön. A Shabbat egy kis ízelítő ebből az eljövendő világból.

S csakúgy, mint a finom ételekkel lenni szokott, Shabbatot sem értehti meg az, aki nem “kóstolta” saját maga.

Tehát a “Mi is a Shabbat?” kérdésre a legjobb válasz az: Próbáld ki magad :)

Nincsenek megjegyzések: