Mi ez a gyertyamizéria?

Kérdés:

Észrevettem, hogy a gyertyagyújtás szerves részét képezi a zsidó vallásnak. Minden péntek este gyertyát gyújtunk, hogy így köszöntsük a Shabbatot. Minden ünnepen is gyertyát gyújtunk, Hanuka pedig másról sem szól, csak gyertyákról. Mi az összefüggés a gyertyák és a spiritualitás között?

Válasz:

Van valami a gyertyában, ami inkább spirituálissá, mint fizikaivá teszi. A fizikai dolgok elfogynak, ha sokaknak akarunk juttatni belőle. A spiritualitás csak nő és gyarapszik, ha terjesztik.

Ami fizikai, az általában fogy, ha adunk belőle. Minél több pénzt költünk, annál kevesebb pénzünk marad, Minél több benzint használunk, annál üresebb lesz a kocsi tankja. Minél többet eszünk, annál több ételt kell vásárolnunk, hogy feltöltsük a kamrát. A spiritualitás azonban más jellegű. Minél többet használjuk, annál jobban gyarapszik. Ha a tudásomat arra használom, hogy tanítsak, akkor a másik tanul ezáltal, s én is bölcsebb leszek. Ha megosztom a szeretetet valakivel, akkor abból csak több szeretet válik, nem kevesebb. Amikor spirituális ajándékot adunk, akkor a megajándékozott úgy válik többé, gazdagabbá, hogy mi nem leszünk ezáltal kevesebbek, szegényebbek. S ezt a spiritualitást terjesztik a gyertyák. Ha arra használunk egy gyertyát, hogy egy másikat meggyújtsunk vele, akkor az első gyertya fényes marad. Nem huny ki a lángja, amikor megosztja azt egy másik gyertyával, sőt, amikor a két láng összeér, akkor még fényesebb, tündöklőbb lángot kapunk.

Sokszor aggódunk azon, hogy ha túl sokat adakozunk, akkor nekünk nem marad semmink. A spiritualitással azonban sosincs így. Minél több jót teszünk, annál jobbak leszünk. Amikor új barátra találunk, akkor a régiek iránti szeretetünk csak nő. Amikor új gyermekünk születik, akkor a már meglévő gyermekünk is profitál belőle. Minél több diákot tanítunk, annál okosabbá válunk mi magunk is.

Gyújtsunk tehát minél több gyertyát. Végtelen sok láng van a lelkünkben. A jóságból sosem fogyunk ki.

Nincsenek megjegyzések: