Felkészülni Shabbatra

Mint minden jó dologra az életben, Shabbatra is jó előre kell készülni. Fel kell készítenünk otthonunkat és magunkat, el kell készítenünk az ételeket. Alaposan fel kell készülnünk, hisz ha észrevesszük, hogy valami hiányzik, mondjuk a bor a kiddushoz, akkor nem mehetünk el megvenni szombaton. Shabbatkor nem takarítunk, nem kapcsolunk lámpát, nem főzünk, sőt még csak fel sem melegíthetjük az ételt. Az ételek melegen tartásáról és a lakás tisztaságáról még Shabbat előtt kell gondoskodnunk.

Amik kellenek Shabbathoz:

Az ünnepi asztalhoz:

Gyertyák és gyertyatartó
Bor vagy szőlőlé
Kiddush kehely
3 db barchesz
Tálca és takaró a barcheszhez
Só egy tálkában
Egy szép, fehér terítő

A Havdalához:

Illatos fűszerek
Fonott gyertya

Az ételek melegen tartásához:

Egy tálca, amit a tűzhelyre tehetünk
Egy elektromos vízmelegítő, amin van időzítő


Hasznos tippek

Az otthonhoz

A takarítás és mosás minden formája tiltott Shabbatkor, mint ahogy az elektromos készülékek használata is. Shabbatot úgy akarjuk köszönteni, mint egy királyi vendéget. Állítsunk össze egy takarítási tervet. Kedzjük csütörtökön, vagy akár szerdán, hogy péntek délutánra már minden ragyogjon. A mosogatónak tisztának és üresnek kell lennie, a padlót fel kell mosni, a szőnyegeket kiporszívózni. A szennyest ki kell mosni, vasalni és szépen eltenni a szekrénybe. Azokat a ruhákat, amiket leadtunk a tisztítóba, hogy Shabbatkor tisztán viselhessük, el kell hozni onnét. A cipőket ki kell tisztítani.

Vannak családok, ahol már péntek reggel megpróbálják megteríteni az asztalt, hogy a Shabbat érzése belengje a lakást már reggeltől. A gyertyákat és a barcheszt mindenképpen készítsük elő és akár egy imakönyvet is tehetünk az asztalra.

Az ételek

A Shabbat az a nap, amikorra a legszebbet és a legjobbat tartogatjuk a héten. Ha találunk valami különleges és szép gyümölcsöt a boltban, vagy egy egyedi receptre akadunk valahol, akkor azt Shabbatra tartogatjuk. A régi időkben, amikor ritka volt a pénz és alig jutott más az asztalra, mint fekete kenyér, a családok egész héten arra spóroltak, hogy halat tudjanak venni Shabbatra.

Vannak tradicionális Shabbati ételek. A gefilte fish ilyen, a sólet is az. És persze a barchesz sosem hiányozhat, nagyon sokan maguk készítik.

Az ételek melegen tartása

Főzni vagy felmelegíteni az ételt, vagy akárcsak tüzet gyújtani is tilos Shabbatkor. Épp ezért kell valami, ami melegen tartja az ételt. Ezt a speciális Shabbati “melegítőtálcát” blech-nek hívják. Csak arra kell ügyelni, hogy még gyertyagyújtás előtt rátegyük az összes ételt, amit oda szánunk.

Ami a meleg italokat illeti, használjunk elektromos vízmelegítőt, amin be lehet állítani, hogy mikor forrjon a víz, vagy hogy hány fokra melegítse és tartsa a meleget.

Saját magunk

A péntek délután fent van tartva a Shabbati felkészülésnek. Nem uzsonnázunk sokat, hogy maradjon hely a vacsorának. Speciális mitzvah megfürödni Shabbat tiszteletére, ezért a reggeli zuhany helyett inkább délután zuhanyozzunk. Ha kifestjük magunkat, még gyertyagyújtás előtt fejezzük be, mert az is tilos Shabbatkor.

S mivel a legszebb dolgokat Shabbatra kell tartogatni, ezért öltözzünk fel a legszebb ruhánkba.


Aki tud angolul, az itt találhat egy ellenőrzőlistát.

Nincsenek megjegyzések: