Pészach Sheni

Avagy második Pészach. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy az előbb alaposan kivesézett Pészachot rövid időn belül újra meg kell ismételni :) Másról szól ez az ünnep, bár ugyanannak az eseménynek az ünnepléséről. S miután sikerült ilyen jól összekavarnom mindenkit, lássuk az ünnepet.

Az Exodus-t követő év elteltével Isten megparancsolta Izrael fiainak, hogy a Pészach-i áldozatot Nisszán hónap 14-én délután mutassák be, s azon az estén fogyaszzák is el, mégpedig úgy, hogy megsütik s mellé maceszt és keserűfüvet is egyenek, mint ahogy tették előző évben a kivonulás során.

Voltak azonban olyan emberek, akik tisztátalanná váltak, mert halottal érintkeztek, s így nem áldozhattak Nisszán 14-én. Mózesnek és Áronnak elpanaszolták ezek az emberek, hogy ők sem szeretnének kimaradni az áldozásból, s válaszul Isten Iyar hónap 14-ét jelölte ki “pótnapnak”, ami idén május 8-ra esik. Azok, akik nem tudtak bármi okból kifolyólag áldozatot bemutatni Nisszán hónapban, ezen a napon tehették meg. Ez azt jelképezi, hogy mindig van egy második lehetőség, egy második esély, nincs semmilyen ügy soha elveszve.

Ezen a napon szokásos macesz enni, lehetőleg őrzött (Smura) maceszt. Nem kell megtisztítani a kovászostól a házat, sőt, még egy asztalon is lehet a macesszel a kenyér, de maceszt is enni kell.

Az első Pészachkor a kovászossal együtt a spirituális “szennyeződéseinktől” is megszabadulunk. A második Pészachkor már egy érettebb perspektívából szemléljük az életet, ekkorra már túl vagyunk a lelkünk megtisztításán, s érettek vagyunk arra, hogy tanuljunk a fájdalmunkból és megtapasztalhassuk azt, ami korábban tiltott volt.

Azzal, hogy ezen alkalomból együtt szolgálunk fel kenyeret és maceszt, azt demonstráljuk, hogy sikerült legyőznük függőségeinket, s képesek vagyunk korlátokat szabni vágyainknak.

Nincsenek megjegyzések: