Lag Baomer

S akkor lássuk Lag Baomert részletesebben is.

Ez a nap az Omer 33-ik napja. Ebben az évben május 12-re esik. Ünnepnap ez a zsidó naptárban, ekkor egyesült újra Rabbi Shimon bar Yochai lelke a Teremtővel. Ő volt Rabbi Akiba egyik legjelesebb tanítványa. Ezen a napon kültéri vigasságok vannak. Hagyományosan íjászat és tábortűz is szerepel a programban. Sokan a Rabbi nyughelyéhez is ellátogatnak Meronba, Izraelben.

Rabbi Shimon bar Yochai a második században élt, ő volt az első, aki a Tóra misztikus dimenzióját tanította, amit ma Kabbala néven ismerünk. Halálos ágyán arra utasította tanítványait, hogy örömünnep legyen halálának napja.

A zsidó tanítások szerint egy jóravaló, tisztességes, becsületes ember földi életének utolsó napja az a nap, amikorra a tettei, tanításai, munkája elérik tökéletességüket, s ezen a napon gyakorolják a legnagyobb hatást életünkre.

Minden évben megünnepeljük Rabbi Shimon életét és a Tóra ezoterikus lelkének kibontakozását.

Szokások

Szokás ennek a napnak az estéjén tábortüzet gyújtani. Ez a tábortűz jelképezi a világosságot, melyet Rabbi Shimon hozott a világba tanításai által.

A gyerekek hagyományosan íjásznak. A nyíl a szivárványt jelképezi, a szivárvány pedig a békét Isten és ember között. Noé bárkája és az özönvíz előtt ugyanis nem volt szivárvány. Az csak azután lett, hogy Isten megígérte, hogy többet nem pusztítja el a teremtményeit. Ha úgy érzi, büntetnie kell, akkor szivárványt küld, hogy védjen haragja ellen. S rabbi Shimon tettei megvédték a világot.

Sok helyen gyerekparádékat is szerveznek, melynek témája a zsidó egység.

Vannak közösségek, ahol szentjánoskenyeret esznek, mert amikor Rabbi Shimon és fia a rómaiak elől menekülve egy barlangban kényszerültek rejtőzködni 13 évig, akkor nőtt egy szentjánoskenyér fa a barlang bejáratánál, s élelmet adott a barlang szent lakóinak.

Ezen a napon az esküvő is, hajvágás is megengedett, semmilyen gyászra vonatkozó korlátozást nem kell betartani.

Nincsenek megjegyzések: