Az Omer számlálás

Miről szól

Isten, amikor égő csipkebokor formájában megjelent Mózesnek a Sínai hegy lábánál, azt mondta neki, hogy mikor kivezeti Egyiptom földjéről népét, akkor ennél a hegynél kell majd Őt szolgálniuk.

Hét hétbe tellett, hogy elérjék a hegyet. Izrael gyermekei Nisszán hónap 15-én hagyták el Egyiptomot, Sziván hónap 6-án érték el Sínai hegyét és azóta is ez a nap a Shavuot-i fesztivál kezdete. (Shavuot a Tóraadás ünnepe, majd írok róla, ha már közelebb lesz az ünnep)

A Kabbalisták úgy magyarázzák, hogy a Pészach és Shavuot közötti 49 nap az emberi szív 49 szintjét jelképezi. Minden egyes nappal egy szinttel közelebb kerülünk Istenhez. Minden évben megtesszük ezt a belső utat, s számláljuk a napokat, s a heteket.

Az ötvenedik nap az, amelyen elérték őseink pontosan azt a helyet, ahol először beszélt a Mindenható Mózessel, s megkaptuk a Tórát.

Hogyan számoljuk

Naplementét követően állva mondjuk el a következő áldást:


Áldott légy Örökkévaló Urunk, a világ Királya, ki megszenteltél bennünket törvényeiddel és megparancsoltad nekünk az Omer számlálását.


Eztán mondjuk ki, hanyadik napnál tartunk:


“A mai nap Omer első napja”
“A mai nap Omer második napja”

“A mai nap Omer hetedik napja, ami Omer első hete”

“A mai nap Omer tizennyolcadik napja, ami két hét és négy nap az Omer időszakából”


S így tovább a 49-ik napig.

S a végén mondjuk:


Adassék meg minél hamarabb az Örökkévaló által, hogy ismét a Szentélyben szolgálhassuk őt. Ámen, Selah.


A szokás az, hogy az esti imánál számolják a napokat, de az este folyamán bármikor megtehető ez.

Ha egy este elfelejtettünk számolni, akkor a következő reggel áldás nélkül számoljunk, s aztán este folytassuk a megszokott módon.

Ha elfelejtettük a számlálást reggel is, akkor a többi estét áldás nélkül számoljuk.

Nincsenek megjegyzések: