Gyász Omer alatt

A második században egy járvány az egyik legnagyobb zsidó bölcs és vezér, Rabbi Akiba 24000 tanítványának életét oltotta ki. Mindannyian a Pészach és Shavuot közé eső időszakban hunytak el. Így ez alatt az idő alatt erre is emlékezünk, egy fél-gyász periódussal. A történelem során sok más tragédia is erre az időszakra esett. Például nagyon sok pogrom követte régebben Pészachot.

Ez alatt az időszak alatt nem tartunk esküvőt, nem hallgatunk zenét, nem vásárolunk nagyobb értékű tárgyat. Borotválkozni vagy hajat vágni sem lehet.

Összesen 33 gyásznap van Omer 49 napja alatt. Abban nincs egyetértés azonban, hogy mikor kezdődik és végződik ez a 33 nap, a helyi szokásokat kövessük ezügyben. Egyvalami azonban biztos, Omer 33-ik napja, Lag Baomer egy ünnepnap, amikor minden gyászt felfüggesztünk és örvendezünk. Ez a nap ugyanis Rabbi Shimon bar Yochai halálának évfordulója, aki egyike volt Rabbi Akiba azon kevés tanítványainak, akik túlélték a járványt. Ő maga kérte még életében, hogy az a nap, amikor a lelke újraegyesül a Teremtővel, ünnepnap legyen.

Nincsenek megjegyzések: