Hoshannah Rabbah

Így hívjuk Szukot utolsó, hetedik napját. Ez az Isteni ítélkezés utolsó napja, amikor sorsunk eldől az elkövetkezendő évre. Ez az a nap, amikor a Rosh Hasana-kor és Yom Kippur-kor kiszabott ítélet véglegessé válik.

A Midrás szerint Isten azt mondta Ábrahámnak: “Ha nem oldozom fel gyermekeidet Rosh Hasanakor, akkor feloldozom őket Yom Kippurkor. Ha akkor sem érik még el azt a lelkiálapotot, hogy feloldozást nyerhessenek, akkor feloldozom őket Hoshannah Rabbah-kor”.

A fűzfa napja

Az elsődleges betartandó parancsolat ezen a napon az, hogy a Négy Termény mellé még fűzfaágat is tegyünk. Ez a hagyomány még a Prófétai időkbe nyúlik vissza. Amikor még állt a Szentély, akkor hatalmas fűzfaágakkal díszítették az oltárt. S Szukot minden napján egyszer megkerülték az oltárt, a hetedik napon pedig hétszer.

Manapság úgy néz ki ez a szokás, hogy a reggeli Istentiszteletkor minden Tóratekercsek kivesznek a Tóraszekrényből és a Tóraolvasó asztal körül állók tartják őket. A gyülekezet megkerüli hétszer a Tóraolvasó asztalt a Négy Terménnyel, miközben Hozsanna-imákat mondanak. A végén pedig összefognak 5 fűzfaágat, ötször ráütnek a padlóra vele, majd a legtöbb gyülekezet a Tóraolvasó asztalra dobja az ágakat.

Esti tanulás

Nagyon sok közösségben szokás, hogy a Hoshannah Rabbát megelőző este felolvassák az teljes Deuteronómiumot, mert ebben van a leghosszabban leírva, hogy félni kell Istent. Sok helyen magából a Tóratekercsből olvassák. S ezt követően a teljes Zsoltárok Könyve kerül felolvasásra. Mindezt azért teszik, mert ez az az este, ami a legutolsó esélyt jelenti, hogy a jók könyvébe kerüljünk.

Vannak olyan közösségek, ahol a zsinagóga vezetője ad mindenkinek egy almát, s mindenki a Szukában fogyasztja el mézbe mártva. Még mindig azért, hogy édes legyen az évünk.

Lekach

A rabbi szétoszt egy mézes süteményt (lekach) azok között, akik nem kaptak Yom Kippur előtt.

Ünnepi Ebéd

A Szukában részt veszünk egy ünnepi ebéden. A barcheszt még egyszer utoljára mézbe mártjuk. A legtöbbeknél az a szokás, hogy kreplachot is esznek. Ez az utolsó nap, hogy a Szukában eszünk, ezért ez az utolsó alkalom arra is, hogy az erre vonatkozó speciális áldást elmondjuk. (Megjegyzendő, hogy bár a Bibliai parancsolat szerint csak 7 napig kell a Szukában “élnünk”, nagyon sok közösségben szokás Izraelen kívül, hogy még a nyolcadik napon, Shemini Atzeretkor is a Szukában esznek.)

Nincsenek megjegyzések: