Építsünk Szukát :)

Kérdezz-felelek formájában lépésről lépésre olvashatja minden kedves idetévedő, hogy miként is kell a Szukát, azaz a sátrat megépíteni.

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel:

Mi is az a Szuka?

A Szuka nem más, mint egy kis kunyhócska, aminek ágakból áll a teteje. Amíg őseink 40 évig vándoroltak a sivatagban, Isten egy védőfelhőt bocsátott fejük fölé, ami védte őket a sivatag viszontagságaitól. Azóta is azzal mutatjuk ki hálánkat ezért, hogy hét napon át minden étkezésünket a sátorban költjük el és minél több időt töltünk a sátorban.

Hogyan készül a Szuka?

A legalapvetőbb, hogy a szabadban kell épülnie, nem pedig lakáson belül. Viszont sok egyéb szabálynak is meg kell felelnie ahhoz, hogy kóser legyen és alkalmas arra, hogy az ünnepet benne töltsük.

A legegyszerűbb variáció az, hogy a helyi Judaika boltban veszünk vagy az inetrneten rendelünk egy Szuka-készletet. Meggyőződünk arról, hogy el van látva a megfelelő kóser tanusítvánnyal, követjük az összeállítási útmutatót, berendezzük pár székkel és asztallal, s már készen is van. Viszont ha nem “instant-sátrat” akarunk, akkor olvassunk tovább :)

Hova építsük a Szukát?

Olyan helyre kell építeni, ami könnyen megközelíthető a lakásunkból. Leginkább a teraszra, a hátsó kertbe, az első udvarra, az erkélyre vagy a tetőre szokták építeni. De végülis bárhol lehet a nyílt égbolt alatt. Ami fontos, az az, hogy ne legyen semmi a Szuka teteje és az égbolt között. Se fa, se tető, sem semmi más, ami a Szuka teteje fölé emelkedhet.

Milyen anyagok kellenek hozzá?

A falakhoz

Bármi, ami elég erős ahhoz, hogy ne fújja el a szél. Fát, furnérlemezt, üveggyapot táblákat, vízálló ruhaanyagokat fémkeretre erősítve, sőt még akár a házunk egyik falát is felhasználhatjuk építéskor.

A tetőhöz

A Szuka tetejének olyan anyagból kell készülnie, ami nyers, befejezetlen és növényi származású. Leginkább bambuszt, örökzöldek ágait, nádat vagy kukoricakalászt szoktak használni. Lehet, hogy szükségünk lesz még fagerendákra, hogy legyen ami megtartja a tetőanyagot.

Világítás

Nem muszáj világításnak lennie a Szukában, de ha szeretnénk, akkor beszerelhetünk egy villanykörtét, ha van a közelben konnektor.

Asztalok és székek

Mivel hét napig minden ételünket a Szukában fogyasztjuk el, s vendégeket hívni speciális mitzvah, ezért legyen elég asztal és szék a Szukában, hogy mindenkinek jusson bőven hely.

Díszítés

Sok közösségben szokás, hogy a sátor falait olyan képekkel/rajzokkal díszítik, amik az ünnepről szólnak. Megint más közösségekben friss gyümölcsöket lógatnak le a Szuka tetejéről. A Chabad szokásai szerint azonban nem díszítik a Szukát, mert az már önmagában szépnek számít.

Alapvető előírások egy kóser Szukához

1. A Szukát minden évben azért kell építeni, hogy teljesítsük a mitzvát. De mivel a tetejétől lesz Szuka a Szuka, ezért a falakat meghagyhatjuk egész évben, csak a tetőt kell újra elkészíteni. Vagy ha a tetőt is rajtahagyjuk, akkor fel kell emelnünk a fesztivál előtt és visszahelyeznünk, s akkor új tetőnek számít.

2. Először a falakat kell felépítenünk, s csak aztán szabad a tetőt a helyére tennünk. Ha előbb tesszük fel a tetőt, mint hogy a falak rendesen a helyükön állnának, akkor nem kóser a Szuka, egész addig, míg fel nem emeljük a tetőt és újra fel nem tesszük a helyére.

3. Ami a falakat illeti, legalább két egész falának kell lennie és egy kisebb részfalának (ami legalább 8 cm széles). A legjobb persze az, ha négy teljes fala van. Legalább 81 cm magasnak kell lennie, de magassága (földtől tetőig) nem haladhatja meg a 9 métert. Ami a hosszúságát és a szélességét illeti, nem lehet a Szuka kisebb, mint 57 cm x 57 cm, ami elég ahhoz, hogy egy kisebb asztal és egy ember elférjen benne. Viszont minél nagyobb, annál jobb, s nincs korlátozva a maximum nagysága a Szukának. Az a legjobb, ha az ajtókat és ablakokat leszámítva négy teljes fala van a Szukának. Nem teljes a fal akkor, ha 24 cm-nél nagyobb a hézag a falak alja és a föld között. A falban lehetnek további hézagok, ha azok nem szélesebbek 24 cm-nél. Tehát egy kerítés is használható falként, ha megfelel ennek a követelménynek.

4. A Szuka tetejéhez (Sechach), mint fentebb már említettem, sokféle anyag felhasználható. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha bambuszt használunk, akkor csak az erre a célra készített bambusz használható. Ha eredetileg székhez vagy ágyhoz gyártották, akkor nem használható.
Nem használható viszont olyan faág, ami még a fán van.

Annyi tetőanyagot kell használni, hogy egy napos délutánon megfelelő árnyékot biztosítson. Egyenletesen kell elteríteni a Szuka tetején, ügyelve, hogy 24 cm-nél szélesebb hézag sehol ne legyen. Bármi, ami a tető alátámasztásául szolgál, olyan anyagból kell, hogy készüljön, ami tetőnek is jó lenne. Tehát pl. nem fém, hanem bambuszrúd. Dróttal öszekötözni sem szabad a tetőnek való anyagot.

Nincsenek megjegyzések: