Enni Yom Kippur előtt

Bőségesen enni és inni mitzvah ezen a napon. Ahogyan a Tóra írja: “A hónap kilencedikének estéjén sanyargassátok lelketeket” (Leviticus 23:32). Viszont ugye nem kilencedikén böjtölünk, hanem csak tizedikén. Bölcseink úgy magyarázzák, hogy azokra, akik esznek és isznak kilencedikén és böjtölnek tizedikén, úgy kell tekinteni, mintha mindkét nap böjtöltek volna. Ennek az a magyarázata, hogy az étkezés örömével kimutatjuk, hogy mennyire örülünk, hogy a következő nap vezekelhetünk. S ezzel egyben azt is kimutatjuk, hogy tudatában vagyunk bűneinknek. Ezen kívül pedig minden más ünnepen azért eszünk, hogy kimutassuk, mennyire örülünk, hogy teljesíthetünk egy mitzvát. Viszont ugye Yom Kippurkor nem ehetünk, ezért egy nappal előtte tesszük ezt. Nem utolsó sorban pedig egy kiadós étkezés Yom Kippur előtt elegendő testi erőt ad ahhoz, hogy zavartalanul a lelkiekre tudjunk koncentrálni.

Szokásos halat enni enni ennek a napnak a reggelén. Van is egy ide vonatkozó történet még a római időkből. Ez a történet arról szól, hogy Rómában a Yom Kippur előtti napon elment a piacra egy zsidó szabó és egy római elöljárónak a szolgája. Mind a ketten halat szerettek volna venni, de csak egy hal volt az egész piacon. Elkezdtek hát egymásra licitálni, mígnem az ár elérte a 12 dénárt. Ezt az elöljáró szolgája már nem akarta kifizetni, így a szabóé lett a hal. Amikor a szolgáló hal nélkül ment haza, az elöljáró kérdőre vonta. Erre elmesélte neki a történteket, s azt mondta, hogy úgy gondolta, 12 dénár már túl sok lett volna a halért. Az elöljáró elküldetett hát a zsidóért és őt is kérdőre vonta. A szabó elmondta neki, hogy az egész évben egyetlen olyan nap van, melyen Isten meg tudja bocsátani bűneinket, így hát minden pénzt megér, hogy illően köszöntsük ezt a napot. Az elöljáró ezt hallván megbocsájtott neki és útjára engedte. Isten pedig megjutalmazta ezt a szabót a cselekedetéért. Amikor ugyanis elkezdte feldolgozni a halat, talált benne egy drágakövet, amiből élete végéig meg tudott élni.

S bár jelentős mitzvah ezen a napon minél többet enni, igyekezzünk minél könnyebb, minél egyszerűbben emészthető ételeket enni, nehogy megártson.

Nincsenek megjegyzések: