Rosh Hasana 2014 (5775.)

Idén szeptember 24-én este kezdjük el ünnepelni Rosh Hasanát. Íme az ünnep rendje, a következő bejegyzésben pedig a gyertyagyújtási rendet ismertetem.

2014. szeptember 24. szerda (5774. Elul 29.)

A reggeli Istentiszteletet megelőzően speciális Selichot imára kerül sor. Az Istentisztelet után pedig a nem teljesített ígéretek megsemmisítése következik.

A nők gyertyát gyújtanak az este, hogy beköszöntsék az ünnepet (gyertyagyújtási rendet lásd a következő bejegyzésben).

Az esti Istentisztelet után Shana Továt kívánunk.

A kiddus után mézbe mártott kerek barcheszt eszünk, majd mézbe mártott almát. Szokás még halfejet, kost (vagy egyéb kóser állat húsát) és gránátalmát enni.

Idén Rosh Hasana második napja péntek. Shabbatra pénteken főznénk, de ezen a héten a péntek ünnepnap, amikor tilos munkát végezni, így főzni is. Emiatt idén ezen a szerdán Eruv Tavshilint kell készíteni, hogy főzhessünk pénteken Shabbatra.  Ne felejtsünk el egy lángot égve hagyni (pl. a gáztűzhely legkisebb gázrózsáját takaréklángon), mert a csütörtöki, pénteki és szombati gyertyagyújtáshoz egy olyan lángról kell gyújtanunk a kanócot, ami már az ünnep előtt is égett. A tűzgyújtás ugyanis szintén munkának minősül, ami tilos ünnep alatt.

2014. szeptember 25. csütörtök (5775. Tisri 1.)

Rosh Hasana első napja

A sófárfújásra összegyűlünk a zsinagógában. Ha semmiképp nem tudunk eljutni, akkor kérjük meg a helyi rabbit, hogy küldjön ki egy sófárfújót a lakásunkra.

A reggeli Istentisztelet során a rabbi megáldja a gyülekezetet.

Az ünnepi ebédet megelőzően mézbe mártott barcheszt eszünk.

Délután sor kerül a Tashlich szertartásra.

Este a nők gyertyát gyújtanak. Gyertyagyújtáskor egy új gyümölcsnek is az asztalon kell lennie, amit ebben a szezonban még nem ettünk, s erre a gyümölcsre kell gondolniuk a nőknek gyertyagyújtás alatt. A kiddush és a Shehecheyanu áldás után megesszük ezt a gyümölcsöt. Ezt követően pedig kezet mosunk és mézbe mártott barcheszt eszünk.

2014. szeptember 26. péntek (5775. Tisri 2.)

Rosh Hasana második napja

Elmegyünk a zsinagógába meghallgatni a sófár-fújást. Az Istentisztelet alatt a rabbi megáldja a gyülekezetet.

Az ünnepi ebéd során mézbe mártott barcheszt eszünk.

2014. szeptember 27. szombat (5775. Tisri 3.)
Idén szeptember 28-ra, vasárnapra csúszik a Gedalia böjtje, mert 27-e, amire Tisri 3 ténylegesen esik, az Shabbat!

Ez a Shabbat idén a Shabbat Shuvah, tehát a Rosh Hasana és Yom Kipur közé eső Shabbat.

Gedalia böjtje

Minden férfi és nő, aki már elmúlt bar/bat mitzvah-korú, pirkadattól napnyugtáig böjtöl a Gedalia elleni merénylet emlékére. Várandós és szoptató anyáknak nem kell böjtölniük ezen a napon.

Gedalia-t Nabukkodonozor nevezte ki Júdea kormányzójává, miután száműzte a legtöbb zsidót Izraelből. Részleges autonómiáját megőrizve virágzott a zsidó állam kormányzása alatt. Miután politikai ellenfelei merényletet követtek el ellene, a zsidó állam teljesen elveszítette autonómiáját.

Nincsenek megjegyzések: