Pidyon Haben

Ez a hagyomány is természetesen a kisfiúkra vonatkozik, nem a kislányokra. De csak az elsőszülöttekre.

Eredetileg általánosan elfogadott volt, hogy az elsőszülött fiú a papi osztályhoz tartozik. Akkor alakult ez ki, amikor az Egyiptomból való kivonulás során az egyiptomi elsőszülöttek meghaltak. Ám amikor az Aranyborjút imádták a zsidók, akkor az elsőszülöttek elvesztették ezen kiváltságukat, s azon kis csoport vált a papi renddé, akik nem vettek részt az Aranyborjú imádatában. Ezek a Leviták, leginkább Áron gyermekei. S ezóta minden elsőszülött zsidó fiúnak át kell esnie a pidyon haben ceremóniáján. S egy olyan embernek kell vezetnie a szertartást, aki Áron leszármazottja. Manapság ők a kohenek.

Kinek kell ezen átesnie?

Minden fiúnak, aki az anyja elsőszülöttje. Kivételek persze vannak. Ha akár az anya, akár az apa kohen vagy levita, illetve ha a gyerek császármetszéssel született, akkor nem kell. Ha a szülők ezt a szertartást nem szervezik meg, akkor a gyereknek magának kell megszerveznie, amikor felnő. Ha volt az anyának egy vetélése, mielőtt a gyerek megszületett, akkor célszerű egy rabbival konzultálni.

Mikor is kell ezen átesnie?

Akkor, amikor a gyermek pontosan 31 napos. Ha már elmúl 31 napos, akkor amint lehet. A szefárdi zsidók a 31. nap estéjére szervezik, az askenáziak viszont délutánra. Ha a nap szombatra vagy nagyobb zsidó ünnepre esik, akkor meg kell várni a legközelebbi alkalmas napot.

S mi is valójában ez a ceremónia?

A gyereket tulajdonképpen visszavásárolják a szülei. A Tórában 5 sékel szerepel, ami nagyjából 100 gramm ezüstnek felel meg. Akármi, ami ezüst és 100 gramm, megteszi. Hagyományosan ez a micva egy ünnepi étkezés keretein belül zajlik le, amin részt vesz a család és a barátok. Miután az étkezés elkezdődött, a kisfiút egy szépen megmívelt, ékszerekkel díszített ezüsttálcán hozzák be. Ezután az apa azt mondja a jelen lévő kohennek, aki levezeti a szertartást: “Az izraelita feleségem elsőszülött fiúval ajándékozott meg”. Ezt követően a kohen és az apa közt lezajlik egy rövidebb beszélgetés, aminek a végén az apa odaadja az ezüstöt a kohennek és elmond egy speciális áldást. Ezt követően a kohen elmondja a borra az áldást.

Hagyományaink azt tartják, hogy egy pidyon haben-i étkezésen résztvenni felér 84 nap böjttel. Ezért szokás sok cukrot és fokhagymát felszolgálni ilyenkor, mert ezek olyan ételek, amik sokáig táplálják az emberi szervezetet.

S miért pont 5 sékel

Először is mert a Tórában ez szerepel. Másodsorban Ráhel elsőszülöttjét, Józsefet 20 ezüstért adták el a testvérei, ami 5 sékelnek felel meg. Azóta ez az “ára” egy elsőszülött fiúnak, amit a koheneknek (rabbinak) kell adni. Harmadsorban az 5-ös szám a héber hei betű számértéke. (Minden héber betűnek van egy számértéke) S ezt a betűt toldotta Ábrahám a saját nevéhez, amikor eljött az idő, hogy Izsák apja legyen.

Nincsenek megjegyzések: