Friss házasok

Az esküvőt követő első hét

Egy, a bibliai időkig visszanyúló hagyomány szerint az esküvőt követő vigasság egy egész hétig tart. A friss házasok úgy ünnepelnek, mintha ez a hét egy ünnep volna, nem mennek dolgozni, s a közösség királyi párként kezeli őket. A szokás onnan ered, hogy amikor Jákob és Lea összeházasodtak, akkor egy hétig folyt a mulatság az esküvő után. Ezt a hetet “Sheva Brachot Hét” – nek is nevezik, ami magyarul azt jelenti “A Hét Aldás Hete”. Azt a hét áldást szimbolizálja, amit étkezések után szoktunk elmondani. Ez alatt a hét alatt a pár tiszteletére rendez a közösség néhány ünnepi összejövetelt.

Ez alatt a hét alatt a párt, mint már volt róla szó, királyi párként kezelik. Ebből kifolyólag, ha elhagyják az otthonukat, akár mindketten, akár csak a pár egyik tagja, sosem mennek egyedül, mindig kísérettel közlekednek.

Az esküvőt követő szombaton pedig az ifjú férjet felhívják a Tórához.

Amikor a férj elmegy imádkozni, akkor az ünnepi jelleg miatt a közösség azokat a részeket is elimádkozza az adott napra rendelt imádságokból, amiket amúgy csak ünnepekkor szoktak.

Ha valamely böjt az ifjú pár házasságának első hetére esik, akkor bizonyos esetekben nem kell böjtölniük. A pontos Halacha-i szabályozáshoz azonban beszélni kell egy
rabbival.

Nem kötelező azonban a hét minden napján összeülni, de manapság általában a családtagok és barátok örömmel szerveznek minden napra valamit. Az étkezések alatt általában énekelni is szoktak ill. idézgetni a Tórából. Az étkezés befejeztével pedig hat férfi elmondja az ilyenkor szokásos Hét Áldást.

Mielőtt az áldásokra sor kerülne, két teli pohár bort előkészítenek, egyet annak a számára, aki levezeti az áldást, a másikat pedig a Hét Áldásért magáért. Hat áldás után az, aki vezeti az áldásokat, elmondja a borra a hetedik áldást és iszik a kupájából, majd összekeverik a két kupában levő bort. Először az egyikből öntenek egy kicsit a másikba, majd a másikból az egyikbe, s az egyikből a feleség, a másikból a férj iszik.

Ahhoz, hogy ezeket mind végig lehessen csinálni, minyennek, azaz legalább 10 felnőtt zsidó férfinek kell jelen lennie.

Az első év

Az első év pedig arra szolgál, hogy megalapítsa a pár az otthonát és egymáshoz szokjanak. Erősen ellenjavalt bármilyen olyan utazás, aminek következtében a pár akár csak egy éjszakát is külön töltene egymástól.

Nincsenek megjegyzések: