Hoagy csökkenthetjük kiadásainkat Pészachkor

Interneten jártamban-keltemben felfedeztem ezt a honlapot. Rengeteg jó tanácsot ad arra nézve, hogyan vezethetünk kóser háztartást olcsón, bár kétségtelenül sok tippje USA-specifikus. Ebben a bejegyzésben összeszedem azt, ami SZERINTEM Magyarországon is használható ezekből az ötletekből a pészachi felkészülés során. Ez és ez a bejegyzés szolgálnak alapul az én mostani bejegyzésemhez, bár van ennek a cikksorozatnak egy harmadik része is.


  1. Készítsünk egy évről évre használható listát, praktikusan Excel-ben, arról, hogy mire lesz szükségünk a 8-napos ünnep során. Ebben legyen benne minden a Széder táltól kezdve a gyógyszereken át az élelmiszerekig. Szalvéta, papírpohár stb. Azt is vezzessük, hogy mit honnét kell beszerezni, s mi hol mennyibe kerül. Pipáljuk, ami már megvan, és csak azt vegyük, ami szerepel a listán. Persze változhat a lista évről-évre, főleg az élelmiszerek terén, de jó keretet ad egy ilyen, és ki lehet küszöbölni vele, hogy feleslegesen költsünk pészachi kóser termékekre, csak azért, mert a szemünk megkívánta. Arról nem is beszélve, hogy vannak dolgok, amiket nem kell minden évben újra és újra megvenni.
  2. Mivel csak 8 napról van szó, ezért meg tudunk lenni bizonyos termékek nélkül is erre a rövid időre. Ha egy termék pészachi kóser verziója sokkal többe kerül, mint a normál kóser verziója, akkor ne fogyasszuk az ünnep alatt, helyettesítsük valami mással.
  3. Ne feledjük, hogy nem mindenen kell rajta lennie, hogy Pészahi Kóser. Gyümölcsből pl. felesleges ilyen tanusítvánnyal ellátottat venni, az enélkül is megfelel Pészachra.
  4. A pészachi bevásárlást érdemes időben kezdeni, lehetőleg már tegnap. Pészachot követően általában leértékelve adják a pészachi dolgokat, ajánlott ekkor beszerezni azt, ami eláll következő évig, és egy külön dobozban a spejzban tárolni. Ami a konyhaeszközöket illeti, egész évben érdemes figyelni az árleszállításokat. Ha pl. szükségünk van egy új, csak pészachkor használt robotgépre, akkor nagy valószínűséggel ki tudunk fogni év közben egy jó kis árleszállítást és akkor már csak arra kell figyelni, hogy ne érintkezzen semmi kovászossal. Ugyanígy járjunk el az evőeszközökkel, tányérokkal, poharakkal, edényekkel stb.
  5. Mivel a konyhapultot is le kell takarni, mert nem lehet pészachi kóseríteni, ezért ahelyett, hogy évről évre kilométer hosszú darabokat használnánk el alufóliából, célszerűbb egy tartós borítást készíteni. Hosszútávon megtérül a befektetés. Pl. egy méretre vágott, laminált kartont. Esetleg egy darab linóleumot. Ezt elég évről évre elővenni, 8 napig használni, letakarítani, majd eltenni.
  6. Ha a szomszédságunkban/barátaink körében többen is tartják a Pészachot, nem csak mi egyedül, akkor olcsóbban jövünk ki, ha közösen rendelünk/veszünk egy nagyobb adag pészachi kóser alapanyagot.

Van még bőven tipp a fenti linkeken, de amennyire én tudom, Magyarországon pl. nincs választék pészachi kóser sütemény- és egyéb porokból, mint amilyen mondjuk a Manischewitz termécsalád, ezért értelmetlen tanácsolni, hogy váltsuk ki ezeket a porokat teljes egészében magunk készítette termékekkel. Úgyis mindent magunk készítünk. Meg az USA-ban népszerű kuponrendszer is ismeretlen Magyarországon. Legalábbis akkor, amikor eljöttem, még az volt. Nem hiszem, hogy azóta bevezették volna. De ha igen, akkor használjunk kuponokat.

Nincsenek megjegyzések: