Felkészülés Pészachra - tételes lista

Egyszerűb előkészülni az ünnepre, ha van egy tételes listánk, amit pipálhatunk, ahogy haladunk vele. És így biztos, hogy nem felejtünk el semmit. Idénre már lehet, hogy túl későn teszem fel, de jól jön ez majd jövőre is.

Egy hónappal az ünnep előtt:

  • Kezdjük el lelkünket felkészíteni, tanulmányozzuk, hogy miről szól az ünnep és milyen szabályokat kell betartani.
  • Módszeresen kezdjük kitakarítani a lakást, hogy biztosan ne maradjon egy szem morzsa sem. Készítsünk listát a különféle helyiségekről és a benne lévő bútorokról, a bútorokban lévő ruhákról, játékokról stb. s állítsuk fel a sorrendet, hogy mikor mit takarítunk. Pipáljuk, ahogy haladunk.
  • Különítsünk el egy fiókot/szekényt/szobát a kovászosnak, amit eladunk Pészach idejére. A lényeg, hogy zárható legyen és ne lehessen hozzáférni az ünnep alatt.
  • Adjuk el a kovászosat. (Aki tud angolul, az online is eladhatja Chabad honlapján)
  •  Vásároljuk meg a szükséges pészachi kellékeket: 
    • macesz
    • bor
    • egyéb élelmiszer
    • egyéb díszítés
    • stb.
Néhány nappal Pészach előtt:

  •  Kezdjük el a konyha pészachi kóserré tételét
  • Nézzük át a Széder estére készített listánkat, vegyük meg, ami esetleg hiányzik, ha van ezüst, ami az asztalra kerül, akkor fényesítsük ki.
  • Ellenőrizzük, hogy van-e elég Hagadánk, és ha nincs, akkor vegyünk még.
  •  Miután a konyhát és a benne lévő eszközöket (hűtőt, sütőt is ideértve) kóseroltuk pészachra, megejthetjük a bevásárlást a Széder estékre és Pészach többi napjára és megfőzhetjük előre, amit meg lehet főzni.
 24 órával Pészach előtt

Innentől kövessük a Pészachi naptárat Pészach végéig.

Nincsenek megjegyzések: