A lélek hét fajtája

Amíg állt a Szentély, 7-ágú menóra égett benne. A menóra 7 ága a hét különféle lelket / Isteni tulajdonságot szimbolizálta.

Isten a maga képére teremtette az embert. Ez többek között azt is jelenti, hogy az ember lelkét / tulajdonságait is a sajátjához hasonlatossá tette. 7 middot (Isteni érzelem / tulajdonság) létezik:

Kedvesség
Komolyság
Harmónia
Elszántság
Alázatosság
Megalapozás
Nemesség

Minden emberben jelen van mind a hét tulajdonság, de mindenkinél más a domináns, ami személyre szabja lelkünk Isteni szolgálatát.

A következő tulajdonságok jellemzik az egyes zsidó lélek-típusokat:

Chesed (kedvesség)

Olyan lélek, melyet leginkább a nyugodt és állandó szeretet jellemez. Szinte túlcsordul embertársai iránt érzett szeretete.

Gevurah (komolyság)

Lenyűgözve és izzó szenvedéllyel szolgálja ez a lélek Istent. Nagyon fegyelmezett lélekről van szó, akinek magával és másokkal szemben is magasak az elvárásai.

Tiferet (harmónia)

Ez a lélek tökéletes szintézise a kedvességnek és komolyságnak, mely szintézist a Tóra tanulmányozása által érte el. A Tiferet a részvét képességének forrása is.

Netzach (elszántság)

Olyan lélek, mely állandó harcban áll magával, folyton küzd, de a legvégén győzedelmeskedik.

Hod (alázatosság)

Az a lélek, amelyik példamutatóan átadja teljes önmagát Isten szolgálatának.

Yesod (megalapozás)

Az a lélek, mely egyedülállóan képes intellektuálisan vagy egyéb tekintetben odaadó, stabil kapcsolatokat létrehozni.

Malchut (nemesség)

Az a lélek, mely Teremtőjét fenségesen, méltóságteljesen szolgálja.

A Szentélyben lévő menóra mind a hét ágát ugyanabból az egy aranytömbből faragták. Ez azt hivatott szimbolizálni, hogy bár különféle módokon szolgáljuk Istent, de lényegünket tekintve egyek vagyunk. Bár más megközelítésből, de mindannyiunknak ugyanaz a célja: Teremtőnket szolgálni, és menóraként közvetíteni a fényt a világ felé.

Nincsenek megjegyzések: