Ha Shabbatra esik Yom Kippur

Kérdés

Szombatkor tilos böjtölni. Azonban felmerül bennem a kérdés, hogy mi történik akkor, ha Yom Kippur esik szombatra?

Válasz

Valóban, az összes többi böjtnap vasárnapra tolódik, ha Shabbatra esik. Az összes többi böjttől eltérően azonban Yom Kippur nem tolódik el egy nappal, hanem szombaton böjtöljük, ha szombatra esik.

A Tóra “Shabbat Shabbaton”-nak, azaz a Szombatok Szombatjának hívja Yom Kippurt, s ezzel világosan tudtunkra adja, hogy ha szombatra esik, akkor fontosabb a Yom Kippuri böjtöt tartani, mint a szombatot.

Haszid tanítások szerint Yom Kippur nem megvon minket azoktól az örömöktől, amiket egy általános Shabbaton élvezhetünk (evés, ivás, pihenés), hanem különösen szent és áldott jellegének köszönhetően másképp éri el ugyanazt az örömérzetet. Egy magasabb, sokkal spirituálisabb síkon.

Egy példa erre:

Az embernek azért van szüksége táplálékra, hogy a lelkét is táplálni tudja. A léleknek pedig azért van szüksége táplálékra, hogy a mindenkiben jelen lévő Isteni szikra lángra kaphasson. A lélek többsíkú, s csak az alacsonyabb síkoknak van szükségük fizikai táplálékra. A lélek lényege azonban ezeknél a síkoknál sokkal magasabban áll, s emiatt nincs szükség fizikai táplálására. Yom Kippurkor nyitva vannak a menny kapui, s ekkor vagyunk legközelebb Istenhez, aki maga tudja táplálni lelkünk lényegét. S ezért nincs szükségünk táplálékra Yom Kippurkor.

- Naftali Silberberg Rabbi

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Örülök, hogy idetaláltam. Ausztrália közelebb van, mint gondoltam. :)