Shabbat Bereishit

A Szimchat Tórát követő első szombatot hívják így. Azt jelenti, a “Kezdet Shabbatja”. Azért hívják így, mert ez az első napja a Tóra-olvasás periódusának. (Az utolsó az Szimchat Tóra/Shemini Atzeret). Ezen a Shabbaton olvassuk fel a Bereishit nevű Tóraszakaszt, ami úgy kezdődik, hogy “Kezdetben…”

A heti Tóraolvasás határozza meg a zsidó hetet, támpontul szolgál arra nézve, hogy a hét eseményeit, döntéseit, jótetteit mikor csináljuk. Az a hét, ami ezzel a szombattal kezdődik, a kezdeteket, a megújulást szimbolizálja. Azért, mert ezen a héten kezdjük el az új “Tóra-évet”.

Idén, 2010-ben ez a szombat október 2-re esik.

3 megjegyzés:

iri írta...

Orommel olvasom soraid, koszonom hogy mindezt leirod!

Eszti írta...

Örülök, ha jónak, hasznosnak találod a blogomat :)

sadman írta...

Rendkívül érdekesnek találom mindazt, amit a blogon írsz: mintha egy ablak nyílna ki egy olyan világra, aminek a létezéséről eddig nem is tudtam.
Keresztény (nem-hívő) -ként csak őszintén tisztelni és csodálni tudom ezt a vallást, mely a benne hívők életének minden pillanatát áthatja, átszövi és egyértelmű, világos útmutatást ad. Külön csodálatos, hogy minden szokás, hagyomány minden apró részlete értelmet nyer, mindennek jelentősége van.
Köszönöm, hogy írsz, köszönöm, hogy olvashatom.