10 jótanács várandós nőknek böjtre

Az eredeti cikket Sarah Zadok írta.

A szerző megjegyzése: A cikkben leírt orvosi útmutatás az izraeli orvosi hatóságok hivatalos álláspontja, a vallási útmutatás ügyében pedig egy kometens rabbival beszéltünk. Ezek azonban csak általános tanácsok, minden esetben jó, ha a várandós nő beszél a saját orvosával és rabbijával, mert minden terhesség más.Csak egyetlen esetben engedi meg egy orvos vagy rabbi, hogy egy várandós nő ne egyen és igyon egy adott ideig a terhessége alatt. Akkor, ha Isten azt mondta. Ez ennyire egyszerű.

Több olyan nap is van a zsidó naptárban, amikor Isten arra kér minket, hogy tegyük félre testünk igényeit és azt parancsolja, hogy a teljes zsidó nép böjtöljön. S ebbe beletartoznak a kismamák is. Két “nagyobb” böjt van, Yom Kippur és Av hónap 9-e. 

Egy kis felkészüléssel minden várandós nő végig tud csinálni egy 25 órás böjtöt komplikációk és a magzat károsítása nélkül. Feltéve persze, ha alacsony kockázatú a terhessége. 

Mivel Yom Kippur hamarosan itt lesz, meg szeretnék osztani 10 jótanácsot, amit szülésznőként tanultam, és ami nekem is jól jött, amikor böjtöltem terhességeim alatt. Azon anyukák döntő többsége szintén böjtölt terhessége alatt, akiknek a gyermekeit világra segítettem. Tehát egy egészséges várandós nőnek nem kell félnie a böjttől, ha alaposan felkészül rá.

1. Beszéljünk az orvosunkkal és a rabbinkkal

Beszéljünk az orvosunkkal böjt előtt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elég egészségesek vagyunk ahhoz, hogy böjtöljünk. Ha már volt vetélésünk vagy fennáll a koraszülés veszélye, akkor nagyon valószínű, hogy Isten azt akarja, hogy ilyenkor máshogyan szolgáljuk őt. Tudjuk tehát meg, hogy alacsony vagy magas kockázatú-e a terhességünk. Egy magas kockázatú terhesség más kategóriába helyezi az anyát és fejlődő magzatát a zsidó törvények szerint. Az első lépés tehát az, hogy megtudjuk, melyik kategóriába tartozunk. (A 9. pontban ejtek majd szót arról, hogy mik a leggyakrabban előforduló magas kockázati tényezők.)

A Tórában pontosan meghatározott orvosok kivételével egyáltalán nem valószínű, hogy kifejezetten megtiltson egy böjtöt a szülészünk. Ezért konzultálnunk kell a rabbival is, hogy szabad-e böjtölnünk, és ha igen, akkor hogyan. Nem a mi feladatunk, hogy összhangba hozzuk az orvosunk és az “Orvosok Orvosa” előírásait. Ezért van szükségünk rabbira. Mondjuk el neki a saját helyzetünket és kérjük meg, hogy dolgozza ki a részleteket számunkra.

2. Értsük meg, hogy mi célt is szolgál valójában a böjtnap

Minden zsidó ünnephez tartoznak speciális mitzvák. Van, amihez több, van, amihez kevesebb. A legfőbb mitzvah Yom Kippurkor a böjtölés. Vannak más dimenziói is az ünnepnek. Például imádkozni csodálatos. Úgy imádkozni, hogy komolyan is gondoljuk azt az imát, az még csodálatosabb. Elmenni a zsinagógába Kol Nidrei este és meghallgatni a rabbi beszédét szintén fantasztikus élmény. De egyik sem ér fel a böjtölés parancsolatával. Ha egész nap nem veszünk kézbe egy machzor-t (Főünnepi imakönyv) sem, s imánk csak arra korlátozódik, hogy “Istenem, segíts, hogy túléljem ezt a napot”, de böjtölünk, akkor teljesítettük Yom Kippur parancsolatát.

Lehet, hogy ez nem hangzik annyira spirituálisnak, mint a közösségünkkel együtt imádkozni a zsinagógában, de anyai szerepkörünk megváltoztat mindket, és másként szolgáljuk Istent. Egy terhes nőnek mindent meg kell tennie, hogy a lehető legkényelmesebben teljen a napja és a böjt nem létfontosságú elemeit a minimálisra korlátozza. Mindezt azért, hogy a lehető legbiztonságosabban tudjon böjtölni Yom Kippurkor.

3. Csökkentsük a koffein-bevitelünket

Igazság szerint várandós nőknek egyáltalán nem szabadna nagy adag koffeint fogyasztani. Viszont ha gyengénk a kávé, akkor pár nappal böjt előtt térjünk át zöldteára. Így csökkenthetjük a fejfájás és fáradékonyság veszélyét. 

Tudni kell, hogy a koffeinnek érszűkítő hatása van, és hatással lehet a vízháztartásunkra. A tea által tehát nemcsak megelőzzük a fejfájást, hanem több vizet is el tudunk raktározni.

Bárki, akinek már volt erős fejfájása koffein-elvonás miatt, igazolhatja a fokozatos koffein-elvonás bölcsességét. Lehet, hogy az egyhetes detoxikálás alatt eljutunk odáig, hogy nem is érezzük szükségesnek koffein fogyasztását terhességünk hátralévő részében.

4. Igyunk sokat és hűsöljünk

A böjtöt megelőző néhány napban és főleg azon a napon, melynek estéjén a böjt kezdődik, igyunk, igyunk és igyunk. Aztán igyunk még egy kicsit. Az az ideális, ha a böjt befejezte előttig nem sokkal pisilni járunk. Ez annak a jele, hogy kellő mennyiségű vizet raktároztunk el.

Gondoskodjunk arról is, hogy jól szellőztetett helyiségben ülünk. Ha nem szeretjük a légkondicionálást, erre az egy napra azért mégis vegyük igénybe, főleg, ha forró helyen élünk. Ha otthon nincs légkondicionálónk, menjünk át valakihez, akinek van, vagy béreljünk egy mozgathatót erre az egy napra. Ha nem akarunk, akkor legalább egy ventillátort szerezzünk be. Nagyon fontos, hogy a testhőmérsékletünket a normállis szinten tartsuk, mert csak ekkor óvjuk meg magunkat a kiszáradástól és óvjuk magzatunkat böjtkor.

5. Legyünk pozitívak

Ne becsüljük alá a pozitív hozzáállás erejét. Van egy szép zsidó mondás: “Gondolj jóra és jó lesz.” Ha azzal a hozzáállással kezdünk böjtölni, hogy milyen nehéz és kibírhatatlan is lesz, akkor nagy valószínűséggel nehéz és kibírhatatlan is lesz. Ugyanígy ha pozitívan készülünk fel a böjtre, akkor teljesen más lesz a hozzáállásunk és a böjtünk. Tanuljunk egy kicsit a böjt céljáról és mögöttes jelentéstartalmáról, s ez nagyban segíteni fog a böjt megkönnyítésében. Az is segíthet, ha “elbeszélgetünk” egy kicsit magzatunkkal. Mondjuk el neki, hogy a mai az böjtnap és hogy anyunak szüksége van az ő támogatására. Azt se felejtsük el, hogy nem csak magunkért, hanem kisbabánkért is böjtölünk ilyenkor. Kérjük meg magzatunkat, hogy jelezze, hogyan érzi magát a böjt alatt (mozgolódás a pocakban).

6. Kérjünk segítséget többi gyermekünk ellátásához

Kérjük meg férjünket, babysitterünket, idősebb gyerekeinket, szomszédainkat vagy barátainkat, hogy segítsenek Yom Kippurt méltón ünnepelnünk. Az is jó, ha úgy oldjuk meg, hogy kétóránkét váltják egymást a gyerekekre vigyázók. A lényeg, hogy alaposan készüljünk elő, készítsük fel gyermekeinket, és igyekezzünk sokat pihenni, míg gyermekeink nincsenek velünk.

7. Készítsük el gyermekeink ételeit, mielőtt megkezdődik a böjt

Jó ötlet előre elkészíteni a gyerekek ételeit, hogy minél kevesebbet kelljen a böjt alatt ételekkel érintkeznünk. A legjobb olyasmit készíteni, aminek nincs illata. Sós keksz és sajt, szendvicsek, főtt tojás, joghurt és gyümölcs, műzli, csirkefalatok, tésztaételek, előre feldarabolt gyümölcsök és zöldségek.

Bármi jó, amivel gyerekeink ki tudják szolgálni saját magukat és nem nekünk kell feltálalnunk. A jégkrém is szóba jöhet vagy más egyéb nassonlivaló.

8. Pihenjünk jó sokat böjt alatt

Ahogy a szülésznőm szokta mondani frissen szült anyukáknak: “Ha választhatsz, hogy ülj vagy állj, akkor ülj le. Ha választhatsz, hogy ülj vagy feküdj, akkor feküdj le.” Ugyanezt a gondolatot alkalmaznám böjtnapon is. Minél kevesebbet mozog a kismama, annál kevésbé lesz aktív a méhe.

9. Figyeljünk testünk vészjelzéseire

A következők esetében feltétlenük hagyjuk abba a böjtöt:

 • Vérzés (a legkisebb is)
 • Szülési fájások jelentkezése (4 vagy több egy óra alatt)
 • Észrevehetően kevesebb magzati aktivitás
 • Elmosódott látás és/vagy erős fejfájás
 • Extrém fáradtság
 • Extrém elgyengülés
 • Szédülés

S ha jelentkezik ezek közül bármelyik is, azonnal forduljunk orvosunkhoz.

Magas-kockázatú terhességetjelezhet:

 • Vérszegénység
 • Korábbi koraszülés
 • Ágyhoz kötöttség
 • Abnormális vérnyomás
 • Mesterséges megtermékenyítés korai szakasza
 • Láz vagy más fertőzés esetén (a láz önmagában nem elegendő ok a böjt abbahagyására, de ok arra, hogy megkérdezze a kismama az orvosát, hogy veszélyt jelent-e ez a láz a magzatra vagy saját magára)
 • Cukorbetegség
 • Vérzés (főleg a 12. hét után)
 • Vetélés veszélye
 • Ikerterhesség kései szakasza
 • Hányás vagy hasmenés miatti kiszáradás
 • Extrém gyengeség és fáradtság

Ha valamelyik megállja helyét esetünkben, és az orvosunk és rabbink is arra utasított, hogy ne böjtöljünk, akkor a következőképpen kell enni Yom Kippurkor:

35-40 ml/g folyadékot/ételt vehetünk magunkhoz minden 4-9 percben. Ha iszunk, akkor a legjobb az energiaital, ami segít a hidratálásban. Ami az ételt illeti, a legjobb a nagy energiatartalmú, alacsony nátriumtartalmú élelmiszer.

Ha várhatóan nem böjtölhetünk majd Yom Kippurkor, akkor tanácsos előre kimérni az ételeket és italokat. (Az Av 9-i böjtre ez nem vonatkozik)

Megjegyzendő, hogy ha akár az anya, akár a magzat élete veszélybe kerül, akkor mitzvah megtörni a böjtöt és enni. Alaposan kérdezzük ki az orvosunkat a helyzetünkről és tudjuk meg, hogy elérhető-e a rabbi böjtnapon, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy folytatnunk kell-e a böjtöt.

10. Lassan törjük meg a böjtöt

Lehet, hogy jónak tűnik belakmározni böjt végén abból, amit egész nap kívántunk, de nem az. A növekvő magzatnak köszönhetően a gyomrunk kisebb, mint általában lenni szokott, s mivel nem ettünk egész nap, ezért még annál is kisebb. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat böjt után, lassan kell megtörnünk azt.

A legjobb, ha először forró folyadékot iszunk (pl. gyógyteát tejjel). Lassan igyuk. Várjunk pár percet, miután befejeztük, s ha szükségét érezzük, igyunk még egy pohárral. Miután a folyadék leülepedett bennünk, s jól érezzük magunkat, együnk egy szelet tortát vagy más szénhidrátot. Várjunk 5-10 percet, mielőtt többet eszünk.

Kívánom, hogy mindannyian a jók könyvébe kerüljünk és egy jó, egészséges, örömteli év várjon ránk.

EZ A CIKK NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI ÉS/VAGY RABBINIKUS TANÁCSOKAT! MINDENKÉPPEN KONZULTÁLJUNK ORVOSUNKKAL ÉS RABBINKKAL A SAJÁT HELYZETÜNKRŐL!

Nincsenek megjegyzések: