A kapedli

Vagy kipa, ha úgy jobban tetszik :) Minden vallásos zsidó férfi fején ott van egész nap, a zsinagógába még a kevésbé vallásosak se léphetnek be nélküle, s most veszem észre, hogy még nem is foglalkoztam vele.

A kipa szó szerint kupolát jelent. A kis kerek fejfedő héber neve. Jiddisül a yarmulke szót is használják rá, s ritkábban bár, de a koppel szót is alkalmazzák. A zsidó előírások szerint a férfiaknak be kell fedniük a fejüket Isten iránti tiszteletük és odaadásuk jelképeként. Viselniük kell amikor imádkoznak, amikor Istenről beszélnek, hordaniuk kell mikor áldást mondanak vagy tanulnak, s akkor is, amikor a zsinagógában vagy a Jesivában vannak. Ez a szokás azokra a bibliai időkre nyúlik vissza, amikor a Szentélyben a papoknak be kellett fedniük a fejüket.

A kisgyerekeknek is minél hamarabb meg kell tanítani ezt a szokást. Hagyományosan a zsidó férfiak és fiúk mindig hordják, hogy jelezzék, tudatában vannak annak, hogy létezik egy “felsőbb” entitás és alávetik magukat akaratának. Nincs leírva se a Bibliában, sem a talmudban, hogy ezt a gyakorlatot követni kell, ez utóbbi azonban tesz említést erről a szokásról. Az évek során mégis bevett szokássá és gyakorlatilag kötelezővé vált a zsidó férfiak számára. Még sétálni vagy üldögélni sem szabad fedetlen fővel, s a legkisebb fiúkat is meg kell tanítani erre.

Még azok is, akik általában nem viselnek kipát, felveszik, ha vallási eseményre mennek. Esküvőre, temetésre, esetleg süve-ülésre.

Sokan még akkor is viselnek kipát, amikor afelett kalap vagy sapka van. Ennek az a logikája, hogy ha udvariasságból vagy kényelmi szempontokból a kalapot/sapkát le kell venni, akkor sem marad fedetlen a fejük.

S bár a legtöbb haszid zsidó a hagyományos fekete kapedlit viseli, nagyon sokan különféle színű és díszítésű kipákat hordanak. A fő ünnepek (Rosh Hasana, Yom Kippur, Szukot és Szimhat Tóra) alatt a legtöbben fehér kipát viselnek.

Vannak olyan közösségek is, ahol a kapedlik mintázatát művészi szintre emelték és olyan neves grúziai és jemeni zsidó művészek tervezték, akik közül ma legtöbben Izraelben élnek.

kipát szokás hordani.

Nincsenek megjegyzések: