Tu B’Shevat

Azaz a fák újéve. Shevat hónap 15-e idén február 9-re esik. A Bibliai törvények szerint van egy 7 éves mezőgazdasági ciklus. Amíg még állt a Szentély Jeruzsálemben ennek a ciklusnak az első, második, negyedik és ötödik évében a farmereknek félre kellett tenniük termésük tizedét, s azt Jeruzsálemben elfogyasztaniuk. Ezt hívjuk Maaser Sheni-nek. Ez persze azon fölül értendő, amit a Koheneknek (2%) és Levitáknak (10%) kellett adni. A 7 éves periódus harmadik és hatodik évében ezt a tizedet nem Jeruzsálemben fogyasztották, hanem a szegényeknek adták, akik ott fogyaszthatták el, ahol csak akarták.

Az esőnek nagyjából 4 hónapra van szüksége ahhoz, hogy termékennyé tegye a földet s a fákat, hogy azok termést hozzanak. Emiatt fontos volt, hogy meghatározzák, mikor is kezdődik a termelés az évben. A rabbik a hosszú évek során arra a megállapításra jutottak, hogy azok a fák, amelyek még Shevat 15. előtt borultak virágba, azok az előző év termését hozzák, amik utána, azok az új év terméseit.

A mediterrán területeken az esős évszak Szukottal kezdődik. S kb. négy hónapig tart, azaz pont akkor kezdenek virágozni a fák, amikor Tu B’Shevat van.

Ennek az ünnepnek azért is van nagy jelentősége, mert a Biblia az embert egy fához hasonlítja, mert az embrió is kifejlődik, megszületik, s nevelni kell, hogy “gyümölcsöt” hozzon. S az embernek is erős gyökerekre van szüksége.

Ezen a napon szokásos egy olyan gyümölcsöt fogyasztani, ami a Szentföldet dicséri. Olajbogyó, datolya, szőlő, füge vagy gránátalma a megfelelő ilyenkor. S amikor először eszünk bele ezekbe, ne felejtsük el elmondani a Scehecheyanu áldást, amit minden örömünnep első aktusán elmondunk, hogy megköszönjük Istennek, hogy megérhettük ezt a napot. S persze mindenképpen fogyasztanunk kell egy olyan gyümölcsöt, amit még nem ettünk a szezonban.

Nincsenek megjegyzések: