Rosh Hasana

Azaz Újév. Ilyenor szokta minden nem zsidó ismerősöm megkérdezni, hogy biztosan jól érzem-e magam, amikor boldog újévet kívánok :) Két napból áll, s a héber Tisri hónap első napján köszönt be. A Gergely naptár szerint általában szeptember közepe-vége táján szokott lenni, idén szeptember 29-re esik az első napja. Ez az első napja a zsidó újévnek. A neve “Rosh Hasana”, azt jelenti, az év feje. Ez az évfordulója Ádám és Éva megteremtésének, s az első lépéseiknek, melynek során kezdték kitapasztalni, hogy mi is a szerepe az embernek az Isten alkotta világban.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



A fő parancsolat, amit ilyenor be kell tartani, az a sófár fújása. Nem kis erőfeszítést igényel a megszólaltatása. A sófár nem más, mint egy kosnak a szarva. Ennek a megfújása olyan, mint egy ünneplő harsonaszó egy király koronázásakor. Ezen túl a sófár hangja egyben felhívás is bűnbánatra, mert Rosh Hasana az eredendő bűn évfordulója is, s így az első bűnbánatnak is. Ez a nap az első a 10 bűnbánó nap közül, az utolsó nap pedig Yom Kippur, az Engesztelés napja. Erről a napról majd külön bejegyzést írok.

A sófár fújásának egy másik jeletősége, hogy emlékeztessen arra, ami Izsákkal történt, szintén Rosh Hasanakor. Ekkor történt ugyanis, hogy Ábrahámnak fel kellett volna áldoznia Izsákot, de Isten egy kossal váltotta ki Ábrahám emberáldozatát. Ekkor imádkozunk egy újabb évnyi életért, egészségért, jómódért. Összesen százszor kerül megfújásra a sófár a Rosh Hasanai ünnepség alatt.

Image Hosted by ImageShack.us


Szokás még ilyenkor megenni egy szelet mézbe mártott almát, hogy ezáltal fejezzük ki vágyunkat egy édes év után. Ezen túl szokás a következőt kívánni a másiknak: Leshanah tovah tikateic veteichateim, ami magyarul annyit tesz, hogy “Kívánom, hogy a jók könyvébe kerülj”

Szokásos ezen kívül egy speciális imát is elmondani egy nagyobb kiterjedésű víz mellett (folyó, tó, tenger stb.), amit Tashlich-nak hívunk. Ilyenkor azt mondjuk “Hajítsd a tenger mélyére az ő bűneiket”

S mint minden nagyobb zsidó ünnep esetében, most is gyertyát gyújtunk s barcheszt eszünk a nap végén.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Az ilyenkor szokásos barchesz kerek, s édesebb, mint általában. Egy fél cup cukorral kell többet beletenni, mint általában. Van, aki még mazsolát is teszt bele, hogy még édesebb legyen, de sem én nem szeretem a mazsolát, sem családom más tagjai, így szárított körte fog idén belekerülni. Az is édes, és ráadásul még finom is. Meg lehet szórni még a tetejét fahéjas cukorral, amikor már a tojást rákentük a tésztára, valami isteni illat lesz tőle a konyhában. Akármelyik tésztát fel lehet használni hozzá.

A kerek barchesz fonásához itt a link, nagyjából követhető, hogy hogyan is kell a szálakat egymás mellé tenni:

Kerek barchesz

1 megjegyzés:

Hayim Bacsi írta...

Ismét remek leírás, nagyon jó a blogod. Mindig sok új dolgot tanulok a bejegyzéseidből.
Nemsokára itt az Új Év, remélem most már személyesen is sikerül majd összefutnunk. Hayim