Miért visel fátylat a menyasszony?A közhiedelemmel ellentétben nem azért takarja el fátyollal a vőlegény a menyasszony arcát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő nőt veszi el, hogy elkerülje azt, ami Jákobbal történt, amikor Leát kellett elvennie Ráhel helyett. Ha jól belegondolunk, nem is logikus, hogy letakarja a vőlegény azt, akit felismerni akar. Akkor inkább felemelnie kellene azt a fátylat.

Valójában arról van szó, hogy az elfátyolozással a vőlegény azt fejezi ki, hogy bár gyönyörű a menyasszonya az esküvő napján, a külseje csak egy rétege a szépségének. Nem csak a menyasszonyának megjelenése miatt akarja feleségül venni őt, hanem a személyiségéért, életszemléletéért, saját magáért. Azért takarja el, hogy kifejezze, hogy akárhogyan nézne is ki az arája, mindenképpen őt venné el feleségül.

Egy másik oka a fátyolnak pedig a Tórában gyökeredzik. Amikor Mózes lejött Sínai hegyéről, akkor az arcát olyan szent ragyogás vette körbe, hogy senki nem mert ránézni. Fátylat kellett viselnie, amikor beszélt valakihez, hogy kicsit tompítsa az arcáról áradó Isteni fényt. Amikor a menyasszony és a vőlegény a hüpe alatt áll, akkor emelkedett lelki állapotban vannak, hiszen nemsokára egy lélekké egyesülnek. Egy menyasszonyon ez az emelkedett lelki állapot sokkal jobban látszik. Isten női aspektusa (Shechinah) ragyog egy menyasszony arcán, amikor a hüpe alatt áll. És ez a ragyogás olyan erős, hogy el kell fátyolozni. Csakúgy, ahogy egykor Mózesnek is el kellett takarnia az arcát.

Nincsenek megjegyzések: