Izrael népe rabszolgává válik

József és testvérei meghaltak, gyermekeik pedig sokasodtak és szaporodtak Egyiptom földjén. Fontos pozíciókat töltöttek be a politikai, kulturális és gazdasági életben. Nem meglepő hát, hogy a helyiek irigykedni kezdtek rájuk. Úgy érezték, hogy az idegenek elveszik a nekik járó pozíciókat.

A régi fáraó is meghalt és új került a trónra. Neki már nem volt kötődése Izrael gyermekeihez, és úgy döntött, hogy elfelejti Józsefet és azt, ami tett. Mivel túl befolyásosnak találta őket, elkezdett intézkedéseket honzni ellenük, és végül összehívott egy gyűlést a vezetőségével, akiknek tanácsára rabszolgaságba hajtotta Izrael gyermekeit. Korlátozta személyes szabadságukat, hatalmas adókat rótt ki rájuk és munkaszolgálatra kényszerítette őket, amit kegyetlen rabszolgahajcsárok felügyeltek. Ìgy tehát Izrael népének városokat kellett építeniük, emlékműveket emelniük, utakat létrehozniuk, követ fejteniük és téglát készíteniük. Ám minél jobban nehezítette fáraó az Izraeliták életét, annál jobban sokasodtak és szaporodtak. S amikor látta fáraó, hogy nehéz munkával sem tudja megállítani a zsidók szaporodását, akkor kihirdette, hogy minden zsidó fiú csecsemőt vízbe kell fojtani, csak a lányok maradhatnak életben.

Úgy gondolta, hogy ezzel az intézkedéssel 2 legyet üthet egy csapásra, mert megállíthatja a zsidók számának gyarapodását és megelőzheti a veszélyt, amit asztrológusai jeleztek neki, hogy meg fog születni Izrael gyermekeinek vezére, aki majd veszélyt jelent az életére.

A rabszolgasorba kerülést csak a leviták kerülték el. Lévi volt Jákob azon fia, aki legkésőbb hunyt el a 12 testvér közül. Hatása törzsére halála után is megmaradt. Ők vitték tovább a Jákob által létrehozott Tóra Akadémiát és igyekeztek tanítani a többi zsidót is Istenről és tanításairól. Ezért hát ők nem keveredtek az egyiptomiakkal, mert túlságosan lefoglalta őket saját spirituális életük. A többi törzs tagjai azonban majdnem minden téren asszimilálódtak. Feladták régi szokásaikat és életvitelüket, hogy beolvadhassanak az egyiptomi társadalomba. A nyelvükön, ruházatukon és nevükön kívül semmit nem tartottak meg régi életükből. Csak a zsidók ez utóbbi csoportja vonta magára az egyiptomiak haragját. Csak Lévi gyermekei kerülték el az Izrael többi részére kényszerített rabszolgaságot.

Nincsenek megjegyzések: