Tervezzünk Hanuka partit

Eredeti cikk

Ahogy állandósul a hideg, és egyre korábban sötétedik, úgy húzódunk mi is vissza otthonainkba ill. saját magunkba, s monotonan végezzük mindennapi teendőinket. Szerencsére Hanuka egy várva várt oázis lehet a mindennapok sivatagában. Ekkor hátradőlhetünk, ellazulhatunk és ünnepelhetjük a fény győzelmét a sötétség felett. Tökéletes alkalom ez arra, hogy meghívjuk magunkhoz barátainkat egy laza kis ünneplésre. Idén nem kell irigykedünk barátaink fantasztikus családi Hanuka partijaira, szervezzünk saját magunk is egyet!

Tűzzünk ki egy napot, és készüljünk fel rá jóelőre, hogy mi is élvezni tudjuk a partit. Eztán hívjuk meg a szívünkhöz közel állókat. S hogy miként is készüljünk fel a partira?

Előszöris kérjük meg egy barátunkat, hogy segítsen főzni az estére. Kérjük meg más barátainkat, hogy hozzanak papírtányért, üdítőt, salátákat vagy desszerteket, s eztán tervezzük meg a menüt.

Legegyszerűbb, ha csak úgy teszünk, mintha magunk készítenénk mindent. Pl. nagyon finom fánkokat lehet készíteni fagyasztott barchesz tésztából, ha az utasításoknak megfelelően készítjük el a tésztát, csak barchesz helyett gömböket formázunk belőle és megtöltjük őket.

Latkes (krumplis palacsinta) készítéséhez is használjunk nyugodtan gyorsfagyasztott termékeket. Persze készíthetjük magunk is a tésztáját, csak az hosszadalmasabb és bonyolultabb.

Dekorációra sem kell vagyonokat költenünk, bőven elég egy “Isten hozott” ajtódísz és pár ötletes műanyag pohár vagy tányér.

A parti napján fejezzünk be mindent még azelőtt, hogy megkezdődne az összejövetel. Hagyjuk abba időben a főzést és terítsünk meg. Hagyjunk időt arra, hogy fel tudjuk frissíteni magunkat – zuhany, smink stb. S fogadjuk vendégeinket frissen, üdén és kipihenten. Senkinek sem jó, ha a házigazdának még sürögnie-forognia kell, mikor a vendégei már megérkeztek. A vendégeknek is kevésbé stresszes, ha a házigazda nyugodt és nem idegeskedik az előkészületek miatt.

Mikor már megérkezett mindenki, akkor gyújtsuk meg a menórát. Ha énekelni is akarunk gyertyagyújtás után, akkor készüljünk előre nyomtatott dalszövegekkel azokról a dalokról, amiket énekelni akarunk. Gyönyörködjünk a gyertyákban, míg ki nem alszanak, s eztán meg is vacsorázhatunk.

Vacsora után pedig vegyük elő a trenderliket és játsszunk. Ha érdekesebbé akarjuk tenni a játékot, akkor ajánljunk fel főnyereménynek valami különlegességet, mondjuk egy bekeretezett képet a társaság tagjairól. A háttérben zene is szólhat, ha akarjuk. Igyekezzünk olyan zenéket válogatni, amik kifejezik az ünnep hangulatát.

Egy idő után azonban óhatatlanul alább hagy a jó hangulat, s vendégeink haza fognak menni. A parti után se felejtsük el táplálni a barátság tüzét, úgy, mint ahogy a gyertya lángját tápláljuk. Mindig öntsünk rá egy kis olajat.

Az este végén csomagoljunk mindenkinek egy kis meleg latkest az útra.

Kellemes Hanukát mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: